Hlavní obsah

Volby v Afghánistánu provázejí exploze, k útokům se přihlásil Tálibán

Volby v Afghánistánu provázejí exploze ve volebních místnostech.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Radikální hnutí Tálibán opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování.

Článek

Několik explozí otřáslo volebními místnostmi v Kábulu. Zatím není jasné, kolik obětí si útoky vyžádaly, ale podle úřadů jsou na místě mrtví i zranění. S odkazem na svědky a afghánské úřady o tom informovala agentura AFP. V Afghánistánu v sobotu začaly několikrát odložené parlamentní volby. Radikální hnutí Tálibán opakovaně vyzvalo občany k bojkotu hlasování a varovalo před útoky ve volebních místnostech.

Novinář AFP viděl voliče prchat poté, co exploze zasáhla volební místnost na severu metropole. Další svědci uvedli, že výbuchy viděli i na jiných místech. Několik explozí si vyžádalo mrtvé a zraněné, uvedl podle AFP zaměstnanec ministerstva zdravotnictví v Kábulu. Podle agentury AP byli zraněni dva policisté, kteří se snažili zneškodnit výbušninu u volební místnosti na severu města a dva civilisté byli zraněni při výbuchu jinde ve městě. Agentura Reuters píše o třech mrtvých policistech a nejméně osmi zraněných.

Agentura AP s odvoláním na místní úřady dříve v sobotu informovala, že na severu Afghánistánu byly při dvou útocích zraněny dvě ženy. Volby na místě ale pokračují. Později napsala, že Tálibán v centrální provincii Ghór přepadl a zabil čtyři policisty, kteří mířili k volbám.

Reklama

Doporučované