Hlavní obsah

Volby v Bílině už zase sleduje policie. Řeší podněty, že se kupčí s hlasy

Politici v Bílině tvrdí, že mají informace o kupčení s hlasy.

Reklama

Policie v Ústeckém kraji řeší dva podněty na možné kupčení s hlasy.

Článek

Policie v Ústeckém kraji už znovu dostala k prověření podnět, že se v některých městech regionu manipuluje s hlasy voličů.

„Prověřujeme dvě oznámení,“ potvrdil Seznamu mluvčí teplické policie Daniel Vítek, avšak na otázku, o jaká místa jde, odpověď nedal. „Obce nechceme specifikovat,“ uvedl.

Zároveň však bylo na Facebooku zveřejněno podezření, že se chystá kupčení s hlasy v Bílině. Tedy ve městě, kde z tohoto důvodu neměly klidný průběh už několikery poslední volby.

Například podle volebního lídra Bílinských sociálních demokratů chodí po městě několik lidí, kteří oslovují obyvatele místních vyloučených lokalit, aby se v době voleb zdržovali v ulicích a čekali na předvyplněné volební lístky. Odměnou za to, že je pak voliči hodí do urny, má být 500 až 800 korun.

„Včera jsem byl na policii podat podnět,“ řekl Zdeněk Rendl Seznamu.

Informace o podezření, že se v Bílině kupčí s hlasy, se objevily také i na facebookové stránce bílinského hnutí ANO. I to mělo podat podnět na policii.

Mluvčí teplické policie Daniel Vítek Seznamu řekl, že policisté z tohoto důvodu budou v celém Ústeckém kraji během konání voleb více v ulicích – a to jak v uniformách, tak v civilu.

V Bílině se s hlasy kupčilo už i v minulosti. Poslední obecní volby se musely opakovat. Krajský soud v Ústí nad Labem zneplatnil původní hlasování právě kvůli kupčení s hlasy. I během opakovaných voleb se objevila podezření na kupčení.

Seznam také už v minulosti informoval o případu, kdy u soudu skončili politici z Mostu. Policie dostala zvukovou nahrávku, jak nakoupit hlasy romských voličů (více v přiloženém odkazu výše v tomto textu).

Navíc případy jiné možné volební manipulace v Ústeckém kraji vyšetřuje policie v několika dalších městech.

Jeden z nich se týká obce Moldava na Teplicku. Tady se podle místostarostky Evy Kardové zvýšil v posledních dvou týdnech počet voličů o zhruba jednu desetinu. Konkrétně se k trvalému pobytu do Moldavy přihlásilo 14 lidí.

Podobnou situaci řeší policie také v Hoře Svatého Šebestiána na Chomutovsku, kam se přestěhovalo deset voličů. V tomto případě dokonce policisté už na začátku týdne obvinili 26letého muže. Podle obvinění totiž lidem nabízel finanční odměnu za to, že se k trvalému bydlišti právě v této obci přihlásí.

„Budeme po ministerstvu vnitra chtít, aby nám dodalo analýzu o přesunech občanů v jednotlivých obcích těsně před volbami,“ řekl předseda Sdružení místních samospráv ČR a také europoslanec Stanislav Polčák.

Reklama

Doporučované