Hlavní obsah

Volby v Gruzii vyhrála vládní strana, opozice chystá protesty

Foto: Shutterstock.com

Momentka z předvoblebního Tbilisi.

Reklama

Vládní strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho zvítězila podle téměř úplných výsledků v parlamentních volbách v této bývalé sovětské republice. Opozice ale volby prohlásila za zfalšované.

Článek

Gruzínský sen v sobotním hlasování získal 48,1 procenta hlasů, uvedla ústřední volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných lístků. Opoziční Sjednocené národní hnutí je podle komise na druhé příčce s 27,1 procenta hlasů, informovala dnes agentura Reuters.

Opozice nesouhlasí s předběžnými výsledky, které podle ní neodpovídají skutečnosti, a svolala do Tbilisi své příznivce na demonstraci. „Toto rozhodnutí přijali opoziční vůdci. Na Rustaveliho třídě očekáváme gruzínský lid,“ prohlásil Nikanor Melia ze Sjednoceného národního hnutí. Podle dalšího opozičního politika Šalvy Natelašviliho si moc uzurpoval oligarcha Ivanišvili, volby nebyly legitimní a zemi čekají nové volby, uvedla agentura Interfax.

Na výzvu opozice se dnes před sídlem parlamentu sešly tisíce lidí. „Volební výsledky neuznáváme a požadujeme nové volby,“ řekl jim Melia. „Dnes začíná boj a bojovat budeme až do konce,“ dodal další člen vedení opozičního hnutí David Bakradze. Opozice chce další demonstraci uspořádat za týden a nevylučuje, že bude nový parlament bojkotovat.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že na základě zprávy od mezinárodních pozorovatelů se volby konaly v souladu se základními svobodami a zásadami politické soutěže. Odsoudila ale tlak, jenž byl podle ní na voliče vyvíjen, a upozornila, že problém představuje nejasná hranice mezi státem a vládnoucí stranou.

V Gruzii se v sobotu volil nový parlament podle smíšeného systému: 120 poslanců se volilo proporcionálně a 30 většinově. Z přibližně 3,5 milionu oprávněných voličů přišlo k volbám 56,11 procenta, uvedla agentura TASS. Dodala, že podle ústřední volební komise zvítězili ve všech většinových obvodech kandidáti vládní strany, přičemž v polovině obvodů získali nadpoloviční většinu, což znamená vítězství už v prvním kole.

Strana Gruzínský sen si udržovala bezpečnou většinu v parlamentu poslední dvě volební období, její popularita ale podle agentury AP setrvale klesala především vlivem hospodářských potíží. Obě hlavní politické strany se označují za prozápadní a jeví zájem o co nejtěsnější svazky se Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií. Opozice však stranu Gruzínský sen viní z toho, že zatímco oficiálně deklaruje prozápadní směřování, ve skutečnosti razí politiku, jež nahrává Rusku.

Reklama

Doporučované