Hlavní obsah

Volby v Hongkongu rozbily argument o „tiché” pročínské většině

Foto: Reuters

V Hongkongu se protestuje už déle než šest měsíců.

Reklama

Hongkongské okrsky čeká proměna. Nedělní volby ovládli prodemokratičtí kandidáti – vyhráli v sedmnácti z osmnácti hongkongských okrsků. Podle světových médií jde o ukázku masivní solidarity s prodemokratickým protestním hnutí.

Článek

Komunální volby na sebe dřív moc pozornosti nepřitahovaly, šlo o poklidnou událost s nevysokou účastí. Letos tomu ale bylo jinak – po víc než šesti měsících protestů, které se v Hongkongu rozhořely v červnu po představení návrhu extradičního zákona, k volebním urnám dorazily přes tři miliony lidí. V roce 2015, kdy se v autonomním regionu volilo naposledy, přišlo k volbám 45 procent voličů, v neděli hlasování přitáhlo víc než 70 procent lidí. To je vůbec nejvíc v historii.

A výsledky jsou jasné, necelých 90 procent všech křesel obsadili prodemokratičtí zastupitelé. Vůči pekingským politikům, kteří si ve všech předešlých hlasováních dokázali zajistit většinu, byli doteď v opozici. Pro představu: nejsilnější z propekingských stran ztratila 155 ze svých dosavadních 182 křesel.

Vítězství vyslalo jasný signál současné hongkongské vládě v čele se správkyní Carrie Lamovou. Ta původně tvrdila, že výsledek voleb bude vypadat jinak – provládní tábor měla podle ní, navzdory protestům, podporovat „tichá většina”. Její předpověď se ale nevyplnila, a hongkongská správkyně v pondělí řekla, že její vláda výsledek respektuje a „pokorně vyslechne” názory veřejnosti.

Přímo z Pekingu se ale ozývají méně smířené hlasy. „Ať už se stane cokoliv, Hongkong bude vždy součástí Číny a jakákoliv snaha vyvolat v regionu chaos nebo podkopat jeho prosperitu a stabilitu neuspěje,” řekl podle britského The Guardian čínský ministr zahraničí Wang I na návštěvě v Japonsku.

„Dejte šanci mladým"

Mezi zvolenými prodemokratickými uchazeči je například aktivista Jimmy Sham. Vůdce protestního hnutí Civil Human Rights Front porazil o necelých tisíc hlasů stávajícího propekingského zastupitele v okrsku Lek Yuen. To platí za jeden z největších úspěchů prodemokratických kandidátů vůbec.

Dvaatřicetiletý Sham si při protestech zažil své, několikrát ho zbili. Naposledy v říjnu, kdy po útoku zůstal zkrvavený ležet na ulici. Jeho hnutí posléze z útoku obvinilo podporovatele vlády. „Nehledě na to, jak je Carrie Lamová mocná, doufám, že dokáže vyslechnout přání lidu, naplnit pět požadavků a dát mladým šanci,” řekl aktivista po svém vítězství.

Symbolika vítězství

Prodemokratičtí kandidáti zvítězili v chudých i bohatých oblastech, zvolili je lidé v okrscích, kterými protesty zmítaly, ale i v těch, kterých se demonstrace ani nedotkly. Výsledek komunálních voleb má ale hlavně symbolickou hodnotu – denní chléb hongkongských radních je rozhodování o dopravě nebo rozdělování financí na lokální úrovni.

Vybojovaná většina křesel pro prodemokratické uchazeče znamená z hlediska moci i výraznější hlas v orgánu, který jednou za pět let hlasuje o správci Hongkongu. 117 radních má ale právo zasednout v 1200členné komisi, která volí správce Hongkongu. V té převažují přívrženci centrální čínské vlády. Jedním z požadavků prodemokratických demonstrantů jsou svobodné volby správce Hongkongu.

„Je to důležité, protože jsme všichni za poslední měsíce obětovali příliš mnoho,” řekla k vítězství prodemokratická kandidátka za okrsek Wan Čchaj Clarisse Yeungová. „Lidé Hongkongu už nejsou naivní. Musíme se připravit, musíme v sebe věřit, abychom mohli přinést změnu.”

Reklama

Doporučované