Hlavní obsah

ŽIVĚ z voleb: Rekord ohrožen. Ke krajským volbám může přijít nejméně lidí v historii

Komentujeme pro vás dění kolem krajských a senátních voleb 2016.

Reklama

Článek

VOLBY 2016 na Seznamu

Krajské a senátní volby pro vás sledují naši reportéři ve štábech politických stran, v českých krajích a z pražského studia komentují Jiří Kubík.

Hodinu před koncem hlasování se zdálo, že tématem letošních voleb může být také nízká volební účast. Jak připomíná komentátor Seznamu Jindřich Šídlo, rekordní „neúčast“ jsme zaznamenali v roce 2004, kdy přišlo 29,62 % voličů. Jak poznamenal, „rekordy jsou od toho, aby se překonávaly“, a zdá se, že letos je to nadějné.

Ve volebním okrsku 3001 v budově plzeňské konzervatoře řekla ve 13 hodin místopředsedkyně tamní volební komise reportérovi Adamu Junkovi: „Večer jsme došplhali ke 22 procentům, dnes to ještě nemáme přesně, ale bude to kolem 25. Určitě skončíme pod 30.“

Na severu Čech však voliči prý přišli.

Tři kraje: poslední bašta ODS, Haškova Morava a drsný sever

Babiš chce rozhýbat kraje

Andrej Babiš bude sledovat výsledky voleb, které jsou do značné míry vnímány jako generálka na jeho velký souboj s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovních volbách 2017, ze svého Centra pohybové medicíny v pražské čtvrti Chodov. Odtud se poprvé přihlásila reportérka Seznam Zprávy Lucie Stuchlíková.

Kalousek chce do všech krajů

Reportér Seznam Zprávy Jaroslav Gavenda dostal na starosti sledování opozice. Poprvé se hlásí z pražské kavárny Louvre, kde pro dnešek sídlí vedení TOP 09. Miroslav Kalousek by byl spokojený, kdyby se dostal do všech krajských zastupitelstev.

Volební incident

Během pátku byl nejviditelnějším incidentem voleb moment, kdy jeden z komisařů přišel do volební místnosti v tričku s komunistickými symboly. Podívejte se ZDE.

ODS za Nečase (12 %), ODS za Fialy (? %)

ODS získala v minulých krajských volbách 12 procent hlasů. To ji vedl Petr Nečas a pád jeho vlády kvůli kauze jeho tehdejší milenky Jany Nagyové, dnes Nečasové, byl ještě daleko. Jak dopadne ODS pod vedením Petra Fialy?

Volební studio Seznam Zprávy

Podívejte se na video níže, dozvíte se v něm, co od nás během volebního víkendu můžete čekat.

Jízdní řád je následující: Ve 14 hodin se uzavřou volební místnosti a začnou přicházet první dílčí výsledky. Zhruba po hodině, dvou (15.00-16.00) předpokládáme, že už budeme znát první odhady, jak dopadlo první kolo voleb do Senátu, krátce poté už budou k dispozici relevantní údaje o krajských volbách. Ale je to jako s Českými drahami - zpoždění se nedá vyloučit, záleží na volebních komisích, zda se někde něco nezasekne.

Chystáme pro vás živé volební studio a vstupy z volebních štábů, rozhovory s lídry a komentáře zasvěcených expertů.

První den voleb přilákal zhruba pětinu voličů, tedy obdobně jako před čtyřmi lety. Zájem o hlasování byl podle informací z volebních komisí rozdílný. V některých z míst, v nichž se souběžně s regionálními volbami konají i volby senátní, část lidí vybírala jen krajské zastupitele, zástupce do horní parlamentní komory volit nechtěla.

Zmatky na severu

Radnice, volební komise a policie problémy vesměs nezaznamenaly. V Ústeckém kraji ale působila zmatky mezi voliči situace kolem hnutí Severočeši.cz, jehož zmocněnkyně dala odvolat všechny kandidáty pro krajské volby. Lidé se volebních komisařů ptali, zda mohou hlasovat pro senátorské kandidáty hnutí Alenu Dernerovou na Mostecku a Jaroslava Doubravu na Ústecku. „Volby jsou podle mého názoru zmatečné. Do poslední chvíle jsme vysvětlovali, že odvolání krajské kandidátky nemá se senátními volbami nic společného," řekla k tomu Dernerová.

Mapa: Jak dopadly volby minule

Volební mapa: Takto skončily krajské volby minule, v oranžových krajích vyhrála ČSSD, modrý ovládla ODS, červené KSČM, světle modrý Starostové pro Liberecký kraj (barvy vyjadřují vítěze voleb, nikoliv toho, kdo nakonec složil „krajskou vládu").

Konec volebního půstu

Tímto víkendem končí období relativního volebního půstu. Teď nás čekají volby každý rok: Teprve až se bude psát rok 2027, dostaneme další volno od kampaní.

Jak se Česká republika změnila od posledních voleb do krajských zastupitelstev, připomíná ve vstupu z našeho studia Jindřich Šídlo. Schválně, dáte to zpaměti: Kdo byl v roce 2011 prezidentem a kdo premiérem - a jaká barevná tsunami se přehnala českými kraji?

S Babišem a Sobotkou v autě (na chodníku)

Během kampaně se politický reportér Seznam Zprávy Václav Dolejší vydal limuzínou ministra financí Andreje Babiše pozorovat, jak dělá kampaň. Stejný pokus absolvoval s premiérem Bohuslavem Sobotkou, v tomto případě ale vyrazili pěšky. Podívejte se, jak pokus dopadl.

Volební debata na Seznamu

Než se dozvíme první dílčí výsledky (v sobotu po 14. hodině), pojďte si připomenout to nejlepší, co zaznělo v debatě lídrů na Seznamu. Redakce Seznam Zprávy uspořádala tuto debatu v sídle Seznamu na pražském Smíchově a byla úplně jiná, než na jaké jste zvyklí odjinud. Předsedové politických stran dostali mikroporty hned po příchodu, takže naše kamery i mikrofony zaznamenaly i neoficiální část a zákulisí. Bylo se na co dívat.

Reklama

Související témata:

Doporučované