Hlavní obsah

Volební kalkulačka: Zjistěte, kdo má dostat váš hlas

aktualizováno •

Plánujete jít k volbám? S volební kalkulačkou Seznam Zpráv a sdružení KohoVolit.eu zjistíte, které strany či hnutí budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy ve spolupráci se sdružením KohoVolit.eu pro vás letos připravily hned dvě velké předvolební aplikace:

1. inventuru hlasování, v níž zjistíte, kteří politici a političky vás nejlépe zastupovali ve Sněmovně během současného funkčního období.

2. volební kalkulačku, která srovnává vaše postoje s programy a názory všech kandidujících stran do nových sněmovních voleb, které se budou konat 8. a 9. října 2021.

Volební kalkulačku si můžete spustit právě teď.

Odpovíte na 40 otázek, které dostaly také všechny kandidující subjekty. Vaše odpovědi se pak porovnají s odpověďmi stran a hnutí. Na závěr se vám zobrazí jejich seznam podle toho, v jaké míře se s vámi shodují.

Všechny kandidující strany a hnutí dostaly celkem 116 otázek, z nichž byl proveden výběr 40 otázek do kalkulačky. Tyto otázky v plném znění a originální odpovědi stran najdete v závěru kalkulačky po kliknutí na tlačítko „Tabulka všech otázek a odpovědí“. Soubor obsahuje také záložku s názvem Komentáře, kde se zobrazí originální poznámky a komentáře všech stran k položeným otázkám.

Co je to volební kalkulačka

🟢 Volební kalkulačka je dnes pro voliče jedním z podstatných předvolebních nástrojů napomáhajících rozhodování. V různých podobách ji využívají voliči v řadě zemí světa (konkrétně tuto pak na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a dalších evropských zemích).

🟢 V Česku ji v závislosti na typu voleb využívá desetina až čtvrtina voličů.

🟢 Jedná se o online aplikaci, v níž odpovídáte na otázky, které byly zároveň položeny všem kandidátům a kandidujícím subjektům. Vámi zvolené odpovědi pak aplikace porovnává s odpověďmi jednotlivých kandidátů, vyhodnocuje jejich blízkost a zobrazuje, s kým se shodujete nejvíce a s kým nejméně.

🟢 Příprava probíhá tak, že jsou osloveny všechny kandidující osoby a subjekty se soubory otázek relevantními pro dané volební období. Jejich odpovědi jsou zaznamenány v aplikaci a v závěru se všem zájemcům při vyhodnocení zobrazí. Pokud strana či někteří kandidáti neodpovědí, jsou na to voliči upozorněni.

🟢 Autorem kalkulačky je matematik, statistik a demograf Michal Škop, zakladatel občanského sdružení KohoVolit.eu, jež dlouhodobě využívá data pro veřejnou kontrolu. Obsahovou část a komunikaci s médii a kandidujícími osobnosti a subjekty má na starosti datová novinářka a analytička Kateřina Mahdalová. Ta následně připravuje také analytické výstupy ze samotné kalkulačky podle toho, jak strany, kandidáti a kandidátky odpovídali.

Jak se tvoří otázky?

Podkladem pro výběr témat do volební kalkulačky jsou nejčerstvější průzkumy agentur CVVM a STEM, jaká témata považují potenciální voliči za důležitá. Dále se pro inspiraci využívají témata, s nimiž pracují zahraniční kalkulačky (například pro letošní volby v Německu a Nizozemsku) a která mají společný přesah pro voliče bez ohledu na jejich státní příslušnost. A probíhají rovněž konzultace s experty mj. i z neziskových nebo profesních organizací.

Historie kalkulačky

Sdružení KohoVolit.eu vytváří volební kalkulačky již od roku 2006 téměř pro každé volby na všech úrovních politické soutěže (evropské, prezidentské, parlamentní, krajské i komunální) v České republice a na Slovensku a pro volby osob a orgánů na veřejných vysokých školách.

Celkem připravilo již zhruba 100 aplikací. KohoVolit.eu je lídrem na poli volebních kalkulaček v obou zemích a postupně zavedlo pojem „volební kalkulačka“ (resp. „volebná kalkulačka“) jako obecné označení pro tento druh aplikace do českého a slovenského jazyka.

Koncept volební kalkulačky již zakotvil v politickém myšlení občanů, médií i samotných politických aktérů.

Velká aktualizace v roce 2022

Díky mnohaměsíční spolupráci s komunitou expertních dobrovolníků Česko.Digital a nasazení několika desítek nadšenců letos prošla kalkulačka velkými technickými a designovými změnami. Všem zúčastněným patří upřímný obrovský dík.

Co je inventura hlasování

Je to druh volební kalkulačky, která místo obecných otázek obsahuje skutečná hlasování, k nimž došlo za období v zastupitelském sboru (např. v parlamentu či v zastupitelstvu). Díky nim se uživatel/ka dozví, do jaké míry hlasovali jednotliví volení zástupci a zástupkyně stejně, jako by se při hlasováních rozhodoval on/a.

Autorem je sdružení KohoVolit.eu, které tradičně připravuje předvolební inventury hlasování (za celé uplynulé období orgánu) i každoroční inventury hlasování (obsahují důležitá hlasování uplynulého roku).

Reklama

Doporučované