Hlavní obsah

Volební manažer KSČM říká, kde se stala chyba. A nebere si servítky

Foto: jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Komunisté poprvé od druhé světové války neusednou ve Sněmovně. Dostali jen 3,64 procenta hlasů.

Reklama

Roman Roun vedl předvolební kampaň Komunistické strany Čech a Moravy. V prvním rozhovoru, který poskytl poté, co KSČM vypadla ze Sněmovny, hledá příčiny debaklu. A jmenovitě ukazuje na šéfa partaje Vojtěcha Filipa.

Článek

Roman Roun, volební manažer KSČM, si myslí, že za vypadnutí komunistů ze Sněmovny může podpora vlády ANO a ČSSD. A také kroky Vojtěcha Filipa; předseda strany se prý ani nepřipravoval na klíčové televizní debaty.

Problémem byl podle něj i chaos uvnitř strany. „Všichni považovali za volebního lídra předsedu KSČM, ale my jsme neměli volebního lídra. Předseda strany KSČM nebyl volební lídr, nebyl dokonce ani lídrem v Jihočeském kraji,“ říká Roun v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Komunisté získali jen 3,64 procenta hlasů.

Co se stalo? Proč se podle vás KSČM nedostala do Sněmovny? Budeme to v nejbližších dnech analyzovat.

Co víme, je, že jsme začínali kampaň po šesti letech lineárního poklesu preferencí. Začalo to už v roce 2013, ale chyba nastala v roce 2017, kdy jsme podpořili vládu Andreje Babiše a dostatečně to nevysvětlili voličům. Na druhou stranu to byla jediná cesta, díky které jsme si prosadili řadu prosociálních věcí. Jsem přesvědčený o tom, že pokud by Andrej Babiš tvořil vládu sám, nedělal by sociální politiku.

V době když jsme začínali kampaň, měli jsme někde kolem šesti procent. Samotná kampaň byla největší v historii KSČM, ale jak některé analýzy odkrývají, voliči neměli zájem o vizuální kampaň a mnoho z nich se rozhodovalo na poslední chvíli.

Vaše kandidátka Marta Semelová říká, že voliči si podporu Babišově vládě interpretovali tak, že KSČM podporuje vládu velkokapitalistů. Takže: nedostanete se do Sněmovny, protože jste podporovali vládu Andreje Babiše?

Ne úplně. Měli jsme malý počáteční potenciál, kolem deseti procent. Pro mě jako pro marketingového specialistu je to málo. Začali jsme s tak slabými čísly proto, že jsme podpořili vládu ANO a nevysvětlili voličům, že Babiš jako oligarcha je pro nás nepřijatelný. A že my podporujeme vládu jako celek, ne jeho jako osobu. Tohle ale byla chyba našeho poslaneckého klubu, že to jasně při podpisu toleranční dohody neřekli. Tohle se začalo projevovat na našem dlouhodobém poklesu preferencí. Start kampaně byl tedy slabý, na nízkých procentech. Pak rozhodly televizní debaty. Ještě musíme rozklíčovat, jestli tady nebyl problém.

Z většiny debat, které jsem viděl, jsem měl pocit, že to už předseda Filip fyzicky nezvládal.

S tím naprosto souhlasím. Souhlasím s tím, že byl málo razantní. Několikrát jsme koučovali lídry, ale pan předseda se toho neúčastnil, měl zřejmě pocit, že to zvládne sám bez jakéhokoliv tréninku. Podle mě to nezvládl, neměl dostatečně razantní rétoriku.

S čím já se jako člen KSČM absolutně neztotožňuju: v čase, kdy ještě nebylo odvoleno, to je včera, předseda Filip prohlásil, že podpoří menšinovou vládu Andreje Babiše. A to je průser. A můžu to takhle říct, protože předseda k tomu neměl žádný mandát od stranických orgánů.

Dnes bude zasedání Výkonného výboru ÚV KSČM, ten bude rozhodovat, co dál.

Tyhle poslance už ve Sněmovně neuvidíte:

+11

Takže podle vás předseda KSČM pokazil výsledek KSČM. Předpokládám tedy, že by měl okamžitě odstoupit.

Filip několikrát deklaroval, že odstoupí ke sjezdu, ten máme za 14 dní. Věřím, že to dodrží. Máme připraveno mnoho kandidátů na předsedu i místopředsedy, je tam mnoho mladých lidí, kteří chtějí dělat moderní levicovou politiku.

Reklama

Doporučované