Hlavní obsah

Katalánští separatisté si udrží většinu v regionálním parlamentu

Rozhovor Seznamu z Girony: „Věznění politici musí být propuštěni,“ říká podporovatel odtržení Katalánska.

 

Reklama

První odhady po uzavření katalánských volebních místností předpovídají vítězství stran, které podporují nezávislé Katalánsko. Hlasy se nyní sčítají. Volební účast přesáhla 80 procent.

Článek

Separatistické strany zřejmě opět získají absolutní většinu v katalánském parlamentu. Po sečtení téměř všech hlasů mají ve 135členném parlamentu 70 mandátů. Absolutní většina je nejméně 68 křesel.

Volby vyhrála strana Ciudadanos (katalánsky Ciutadans), která je proti odtržení Katalánska od Španělska. Výsledky jsou ranou pro španělskou vládu. Madrid vyhlásil tyto předčasné volby právě proto, že doufal v oslabení separatismu v Katalánsku. Volební účast byla rekordní, činila 82 procent, tedy o sedm procentních bodů více než v roce 2015.

„Puigdemont prezident“ volají jeho příznivci

V barcelonském přístavu na povolebním mítinku katalánských separatistů už oslavují zřejmé vítězství separatistických stran ve čtvrtečních volbách a volají „Puigdemont prezident!“ Zdraví tak do Bruselu lídra koalice Společně pro Katalánsko, která ve volbách skončila těsně druhá.

„Požadujeme svobodný návrat členů vlády, která se nachází v exilu,“ prohlásil na mítinku lídr organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) Agustí Alcoberro.

„Rádi bychom upozornili, že lidovci, kteří aplikovali v Katalánsku ústavní článek 155, se stali v parlamentu marginální skupinou,“ uvedl také Alcoberro s odkazem na výsledky voleb. Lidovci v nich získali jen čtyři křesla v regionálním parlamentu. Na základě článku 155 převzala španělská lidovecká vláda koncem října přímou správu nad Katalánskem.

Rozhovor Filipa Horkého z Barcelony: „Moc bolí, když ztratíte kamarádky kvůli politickým názorům,“ říká podporovatelka sjednoceného Španělska.

Oslavy ale panují i ve volebním štábu strany Ciudadanos, která volby v Katalánsku vyhrála se 36 mandáty. Na sociálních sítích se objevila fotografie s radostným objetím šéfa strany Ciudadanos Alberta Rivery a předsedkyně katalánské odbočky této strany (Ciutadans) Inés Arrimadasové.

Arrimadasové poblahopřál lídr katalánských lidovců Xavier García Albiol. „Cítím se pyšný na tuto stranu,“ řekl Albiol. K absolutní většině separatistů nicméně dodal, že má obavy o sociální a ekonomickou budoucnost Katalánska.

Živý vstup Filipa Horkého několik hodin před uzavřením volebních místností.Video: horký

„Volby byly svolány nelegálním způsobem, ale Katalánci prokázali, že chtějí volit,“ prohlásil člen vedení Republikánské levice Katalánska (ERC), jejíž lídr a exministr Oriol Junqueras je ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury za snahy o nezávislost Katalánska. Nynější volby poprvé nevyhlásila katalánská vláda, ale vláda v Madridu. Učinila tak poté, co odvolala katalánské vedení kvůli snahám o nezávislost.

Za vysokou účast pochválil Katalánce i mluvčí koalice Společně pro Katalánsko (JxCat) Eduard Pujol. Nicméně připomněl, že volby byly neobvyklé v tom, že někteří kandidáti jsou ve vězení a někteří v exilu. Lídr této koalice a katalánský expremiér Carles Puigdemont dorazil krátce po osmé večerní do kongresového střediska v centru belgické metropole, kde bude sčítání výsledků sledovat spolu se čtyřmi katalánskými exministry a poslanci belgické strany Nová vlámská aliance (NV-A).

Reklama

Související témata:

Doporučované