Hlavní obsah

Volební model: Babiš jasně vede, levice v jeho vládě padá

Foto: Seznam.cz

Vládnou oba, u voličů se ale daří jen jednomu.

Reklama

Agentura STEM zveřejnila výsledky říjnového průzkumu voličských postojů. Promítly se do nich komunální a senátní volby.

Článek

Do Sněmovny by se podle říjnového volebního modelu agentury STEM dostalo osm stran. Neuspěla by TOP 09.

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,4 procenta hlasů, což by mu zajistilo 83 křesel. Druhá ODS by získala 12,9 procenta hlasů a 27 mandátů.

Průzkum se uskutečnil po komunálních volbách a částečně za voleb senátních a autoři průzkumu uvedli, že se to ve výsledcích promítlo. Tazatelé oslovili 1011 lidí.

Proti poslednímu průzkumu v červnu si ANO polepšilo o 1,4 procentního bodu. ODS naopak 2,6 procentního bodu ztratila. Třetí Piráti by získali 12,6 procenta hlasů, o 2,4 procentního bodu více než před prázdninami.

Občanští demokraté v letošním prvním pololetí postupně získávali, trend se ale zastavil. Podle statistiků strana posílila kádr kmenových voličů, ale přišla o část takzvané vlažné přízně. „U Pirátů je tomu naopak než u ODS. Dokážou shromáždit třeba i váhavé příznivce, ale není pro stranu snadné je přivést k volebním urnám,“ uvedl STEM.

Na čtvrtém místě skončila SPD se ziskem 9,6 procenta. Komunisté si pohoršili na 7,4 procenta a sociální demokraté na 6,7 procenta. „Levici se příliš nedaří. Pokles preferencí u ČSSD je dlouhodobý a v menší intenzitě pokles zaznamenáváme také u komunistů,“ uvedli statistici.

Proti červnu by nyní do Sněmovny proniklo hnutí STAN, které si polepšilo z 2,7 procenta na 5,3 procenta, a překročilo by tak potřebnou pětiprocentní hranici.

Reklama

Související témata:

Doporučované