Hlavní obsah

Volební obvod po Merkelové připadl sociální demokratce, mluvili jsme s ní

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Anna Kassautzki na volebním plakátu ve Stralsundu.

Reklama

Průběžné výsledky německých parlamentních voleb naznačují konec šestnáctileté éry dominance CDU Angely Merkelové. To se potvrdilo i přímo v kancléřčině volebním obvodu.

Článek

Angela Merkelová tady vyhrávala téměř 31 let – tak dlouho byla politička konzervativní CDU poslankyní za volební obvod č. 15 na samém severovýchodě Německa. Naposledy tu před čtyřmi lety získala mandát s výsledkem 44 %.

Křeslo bere po 31 letech sociální demokratka

Letos už politička nekandidovala, nahradit ji chtěl relativně neznámý třiatřicetiletý spolustraník Georg Günther. Toho Merkelová pět dní před volbami otevřeně podpořila i na mítinku v hanzovním městě Stralsund a při objíždění známého ostrova Rujána. Ani podpora Merkelové ale vítězství kandidátovi CDU nezajistila.

Reportáž z mítinku ve Stralsundu:

Stejně jako na celostátní úrovni i na Rujáně porazili konzervativce sociální demokraté. V přímé jednokolové volbě v jednomandátovém obvodu zvítězila nad Güntherem o pět let mladší kandidátka sociálních demokratů Anna Kassautzki. Poslanecký mandát vyhrála s 24,4 % s náskokem téměř čtyř procentních bodů nad kandidátem CDU. Třetí s 20 procenty skončil kandidát populistické Alternativy pro Německo (AfD).

Seznam Zprávy navštívily obvod Merkelové týden před volbami a ve Stralsundu hovořily i s Kassautzkou z SPD. Tehdy prognózy dávaly větší šance na výhru Güntherovi, ale Kassautzki si věřila: „Lidé v téhle zemi chtějí změnu, chtějí sociální politiku a chtějí bojovat proti klimatickým změnám, což za CDU není možné,“ tvrdila.

Politička v rozhovoru mluvila mimo jiné o tématu sociálních nerovností, kterým se chce v Bundestagu věnovat. Od letošních voleb si také slibovala generační změnu v parlamentu. „Je tu ostrov Rujána spojený s turismem a některými z nejdražších turistických lokalit v Německu. Jenže jedna čtvrtina lidí, kteří v tomto obvodu bydlí, žije pod hranicí chudoby. Takže bohatství, které tu vzniká, se nedostává k místním lidem, To se musí změnit,“ avizovala před volbami.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Anna Kassautzki v kanceláři SPD ve městě Stralsund – bráně na Rujánu.

Stabilita s Olafem Scholzem

Zabývat se chce i klimatickou změnou, která byla velkým tématem letošních voleb. „Máme trochu jiný přístup než Zelení, ale zároveň dost věcí sdílíme. Pokud si dobře pamatuji, tak například Zelení chtějí zvednout cenu emisích povolenek rychleji, než se zvedá teď. My jako SPD říkáme, že se máme držet původního plánu. Ne proto, že nechceme zastavit klimatickou změnu, ale kvůli mnoha lidem žijícím na venkově, kteří potřebují automobil, aby se dostali do zaměstnání nebo odvezli děti do školek a škol,“ vysvětlovala Kassautzki rozdíly v přístupu SPD a Zelených.

V celostátní úspěch SPD Kassautzki věřila. „Myslím, že s Olafem Scholzem bude stabilita pokračovat, ale změní se věci, které je potřeba změnit. Takže se neboj, Evropo!“ vzkazovala. Právě koaliční vláda pod vedením lídra SPD Olafa Scholze je po nedělních volbách reálnou možností. Těsné výsledky ale umožňují i koalici pod vedením CDU/CSU.

Reklama

Doporučované