Hlavní obsah

Volební projev přímo z vězení. Proti Erdoganovi kandiduje i uvězněný opozičník

Lídr opoziční kurdské strany jde do voleb z vězení.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Vůdce opoziční kurdské strany kandiduje z vězení, kde čelí možnému testu za terorismus ve výši 142 let.

Článek

Vůdce kurdské opozice Selahattin Demirtaş, který je od roku 2016 ve vězení kvůli obvinění z terorismu, ohlásil svou kandidaturu v tureckých prezidentských volbách. Volební proslov, který natočil ve své cele, vysílala státní televize TRT v rámci představení kandidátů na prezidenta. Demirtaş je bývalým vůdcem kurdské lidové demokratické strany (KLDS).

Demirtaş se po dvaceti měsících objevil na televizních obrazovkách, turecká média se jinak o Demirtaşovi nebo jeho straně zmiňují pouze minimálně. Svou kandidaturu ohlásil skrze sociální média a své stranické kolegy. Letošní prezidentské volby budou první od minulý rok změněné ústavy, která změnila parlamentní systém demokracie na prezidentský.

Demirtaş v projevu řekl, že spoléhá na pomoc žen a mladých, aby mu pomohli s kampaní, protože kvůli svému uvěznění má velmi omezené možnosti.V předchozích volbách získával Demirtaş hlasy i mimo kurdské voliče, a proto se předpokládá, že jeho účast ve volbách zamíchá s volebními hlasy.

Současný prezident Erdogan o Demirtaşovi mluví jako o teroristovi z Erdinu, jeho stranu pak spojuje s vojenskou skupinou Kurdské strany pracujících. Demirtaş i jeho strana všechna spojení odmítají.

Reklama

Související témata:

Doporučované