Hlavní obsah

Volební souboj v Brně: Hala pro Kometu, podzemka, 30 minut parkování zadarmo

Brno už by po volbách nemělo být rozkopané - jeden z kandidátů na primátora slibuje koordinátora oprav.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Unikátní projekt Volební lavička odstartoval sondou mezi politiky, kteří se ucházejí o křeslo brněnského primátora.

Článek

Říjnový volební souboj o brněnského primátora bude také bitvou o to, zda se v jihomoravské metropoli postaví hokejová hala pro místní Kometu a pro mistrovství světa v roce 2024, zda se zruší systém rezidenčního parkování nebo zda zlevní „šalinkarta“.

Vyplývá to z prvních výsledků projektu Volebnilavicka.cz, který spustil tým výzkumníků a studentů z CERGE-EI (Univerzity Karlovy a Akademie věd).

Jde o rozsáhlou unikátní anketu, v níž se voliči před volbami do obecních zastupitelstev a do třetiny Senátu mohou podrobně seznámit se sliby kandidujících politiků, ale také s jejich dosavadní kariérou, dosaženým vzděláním nebo názorem na to, co představuje největší hrozbu a naopak největší příležitost pro Českou republiku.

Volební lavička - klikněte a seznamte se se svým politikem

Prvním větším výstupem projektu Volebnilavicka.cz je právě Brno a kandidáti na primátora ze stran, které mají podle předvolebních preferencí největší naději sestavovat novou politickou reprezentaci druhého největšího města v České republice.

„Vytvořili jsme volební lavičku proto, aby se zde virtuálně mohli potkat voliči s politiky. Pokud si chcete ujasnit, koho volit a jaké plány prosazuje, tak jste tu správně,“ uvádí Filip Matějka, jeden z vedoucích projektu Volební lavička.

Brnem projekt teprve začíná: Ve finále by zde lidé měli najít detailní informace o politicích z pěti stovek obcí pokrývajících přibližně dvě třetiny obyvatel České republiky.

Co slibují politici Brňanům

Tomáš Koláčný, Piráti

Lídr Pirátů slibuje voličům nové tramvajové tratě (Plotní, Kampus, Kamechy, Líšeň), sestěhování magistrátních úředníků do jedné budovy anebo finanční injekci novému stadionu Komety.

Petr Vokřál, ANO

Nejdůležitější je podle něj postavit velký městský okruh. „Velký městský okruh se týká zejména ulic Žabovřeská a Tomkovo nám., které jsou ve finální fázi přípravy a chystá se jejich realizace. Následovat bude Vinohradský tunel a propojení na D1 ve směru na Ostravu, čímž bude dokončena severní část velkého městského okruhu,“ sdělil Volební lavičce Vokřál. A přidal i slib, že udrží v Brně Velkou cenu a rozvoj Brněnských veletrhů a výstav.

Petr Hladík, KDU-ČSL

Slibuje masivní družstevní výstavbu bytů, koordinátora oprav městských ulic, ale třeba také prvních 30 minut parkování zadarmo.

Vlastimil Válek, TOP 09

Za investiční prioritu považuje školství a dopravu ve městě. Z Brna by se podle jeho představ mělo stát centrum nejlepších škol v republice.

Oliver Pospíšil, ČSSD

Má v plánu změnit Brno v „sociálně přívětivé město“. A myslí na fanoušky hokeje. „Fanoušci i samotná hokejová Kometa si zaslouží moderní halu o kapacitě 12 000 diváků. Pokud by se v krátkém čase nepodařilo vyřešit majetkoprávní problémy v lokalitě Za Lužánkami, mělo by se stavět u výstaviště na místě starého velodromu.“

Markéta Vaňková, ODS

Advokátka Markéta Vaňková, kterou do boje o brněnského primátora posílá ODS, slibuje řešení dopravní situace ve městě, ale třeba také to, že se městští strážníci stanou skutečnými ochránci bezpečnosti v ulicích, nikoliv dopravní policií.

Barbora Antonová, Žít Brno

Brňané se mohou těšit na navýšení peněz na sociální politiku, nový koncertní sál, nové domy pro seniory, ale také na brněnskou obdobu metra, pokud na radnici vyšlou Barboru Antonovou, respektive její hnutí Žít Brno. Alespoň tak líčí investiční priority tato kandidátka. „Nepřipustíme, aby se v případě rozhodnutí státu o odsunutí nádraží tento projekt udělal bez podzemní železnice – diametru,“ píše na Volební lavičce Antonová.

Zdroj: Volebnilavicka.cz

Reklama

Související témata:

Doporučované