Hlavní obsah

Volební unikát. Tři obce získají svoje drive-in místo pro lidi v karanténě

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční 9. a 10. října. Volební místo musí mít lidé v karanténě ve všech okresech, kterých se týkají.

Reklama

Letošní speciální drive-in volební místa pro lidi v karanténě přinesou v druhém kole senátních voleb i takové unikáty, jako že v okrese Hradec Králové bude jedno sloužit jen třema obcím, kde žije asi 1500 obyvatel.

Článek

Senátní volební okrsek 48 bude mít v letošních volbách jeden unikát. Jmenuje se sice Rychnov nad Kněžnou, ale spadají do něj obce i z okresů Hradec Králové, Pardubice a Ústí nad Orlicí. A to v praxi bude znamenat, že i když jde o jeden volební obvod, budou v něm muset zřídit hned čtyři mimořádná volební místa pro lidi v karanténě.

Vyžaduje to tak nový zákon o zvláštním hlasování do krajských a senátních voleb. Podle něj musí krajské úřady zřídit takzvaná drive-in volební místa, a to v každém okrese alespoň jedno.

A v okresech, kde se volí i do Senátu, budou muset fungovat i při druhém kole. I kdyby za celý okres měla hlasovat jen jedna obec. Mnohá tato volební místa tak zřejmě zůstanou po většinu času prázdná. Před dvěma lety se dostavilo k druhému kolu voleb jen 16,5 procenta oprávněných voličů. A drive-in místa jsou navíc určena výhradně jen pro voliče v karanténě.

„Tohle má na starost ředitel krajského úřadu. Detaily zrovna spolu s hejtmanem řeší na krizovém štábu kraje, ale uděláme vše podle zákona,“ uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. „Místa pro volbu z auta zatím vytipováváme, chceme je zřídit v okresních městech, která jsou přirozeným centrem regionů. Jejich počty budou muset být podle zákona, i když je třeba rychnovský obvod roztažený přes několik okresů,“ potvrdil hradecký hejtman Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj tak kromě Rychnova nad Kněžnou bude muset zřídit i volební místo pro okres Hradec Králové, z něhož do senátního obvodu spadají jen tři obce: Jílovice, Ledce a Vysoký Újezd. Ty mají dohromady necelých 1500 obyvatel a v roce 2014 měly v seznamu voličů zapsaných 260, 315 a 62 voličů.

Před šesti lety přišlo v druhém kole senátních voleb v Jílovicích 40 voličů, v Ledcích 48 voličů a ve Vysokém Újezdě 17 voličů.

I při takovýhle počtech však bude kraj povinen dle zákona zřídit v daném okrese speciální volební místo pro lidi v karanténě. Naštěstí letos volí i lidé v sousedním obvodě Hradec Králové a místo tak nezůstane nevyužité. V sousedním Pardubickém kraji, do nějž část rychnovského obvodu spadá, však letos senátní volby nemají, dvě speciální hlasovací místa tak vzniknou pro voliče z necelých 40 obcí, z nichž mnohdy v druhém kole senátních voleb chodí hlasovat jen jednotky voličů.

„Princip je opravdu takový, že volič může přijet pouze k tomu volebnímu stanovišti, které bylo zřízeno pro okres, ve kterém má volič trvalý pobyt,“ potvrzuje praxi mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Rychnov nad Kněžnou však není žádný ojedinělý případ, mezi dvěma kraji se rozkládají třeba i volební obvody Cheb, Louny, Pelhřimov, Česká Lípa, Přerov či Uherské Hradiště. Další senátní obvody jsou sice v rámci jednoho kraje, ale roztažené do několika okresů.

Třeba senátora pro Kolín budou volit lidé nejen na Kolínsku, ale částečně i na Nymbursku a v části Praha-východ. Pro druhé kolo voleb do Senátu v obvodu Strakonice zas bude muset Jihočeský kraj vytvořit volební drive-in místa nejen ve Strakonicích, ale i v okresech Prachatice a Písek, odkud jsou další voliči tamního senátora.

Reklama

Související témata:

Doporučované