Hlavní obsah

Voliči v USA dostali výhrůžné e-maily. Je za tím Írán, tvrdí rozvědka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Spojené státy zaznamenaly pokusy Ruska a Íránu o ovlivnění nadcházejících prezidentských voleb. Řekl to ředitel amerických tajných služeb (DNI) John Ratcliffe.

Článek

Podle Ratcliffa získaly tyto země některé kontaktní údaje z voličských seznamů. Írán je prý využil k zasílání e-mailových zpráv, které měly zastrašit voliče a poškodit současného prezidenta Donalda Trumpa.

Na narychlo svolané tiskové konferenci kromě Ratcliffa před novináři mluvil i ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Oba Američany ujistili, že všechny zahraniční země, které se pokusí o vměšování do voleb, musejí počítat s následky.

„Máme potvrzeno, že některé informace z voličských seznamů získal Írán a nezávisle na něm také Rusko. Írán rozesílal podvodné e-maily, jejichž cílem bylo zastrašit voliče, rozdmýchat společenské napětí a poškodit prezidenta Trumpa,“ uvedl podle agentury Reuters Ratcliffe. „Tyto aktivity jsou zoufalými pokusy zoufalé protistrany,“ dodal.

„Buďte si jistí, že váš hlas bude započítán. Na neověřené zprávy, které tvrdí opak, je třeba nahlížet se zdravou dávkou skepse,“ uvedl Wray.

Demokratičtí voliči v nejméně čtyřech amerických státech včetně Floridy a Pensylvánie, které patrně budou rozhodující pro výsledek listopadových prezidentských voleb, obdrželi výhrůžné e-maily. Jejich autoři se v nich lživě vydávají za krajně pravicovou skupinu Proud Boys a příjemcům vzkazují, že „po nich půjdou“, pokud nedají svůj hlas současnému republikánskému prezidentovi.

Ačkoli vedení tajných služeb blíže nespecifikovalo obsah e-mailů, za nimiž podle něj stojí Teherán, agentury AP a Reuters s odkazem na své zdroje uvedly, že nejspíš jde právě o elektronické zprávy, které jako odesílatele lživě uváděly skupinu Proud Boys. Autoři e-mailů v nich mimo jiné tvrdí, že vědí, kterému z kandidátů se příjemce chystá dát 3. listopadu svůj hlas.

Reklama

Doporučované