Hlavní obsah

Volili tak, aby naštvali Babiše. Pirátům to přineslo rekordní výsledek

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Zedník Václav Volavka: Někdo z chlapů tehdy U koně řekl: Pojďme volit Piráty.

Reklama

V Konojedech na Černokostelecku získali v minulých parlamentních volbách Piráti 28 procent hlasů, nejvíc v celé republice. Jak popisuje závěrečný díl série o obcích skalních voličů, stalo se to tak trochu „natruc“.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtyři roky nazpět seděl jedenapadesátiletý zedník Václav Volavka z Konojed na Černokolstelecku v tamní hospodě U koně, a tak může mluvit o tom, jak se v minulých volbách stala jeho obec voličkou baštou České pirátské strany.

„Bylo několik dní před volbami, seděli jsme s chlapama v hospodě, bylo nás tak deset nebo dvanáct, pili jsme pivo, nadávali na vládu a začali se hádat, koho kdo a proč bude volit,“ vypráví bodrý světlovlasý živnostník. „A jeden z chlapů tehdy navrhl: Víte co? Pojďme nas..t Babiše. Pojďme volit Piráty!“

V hospodě prý zavládlo ticho a všichni na něj zírali s otevřenou pusou.

„Nakonec jsme řekli: tak ať se aspoň něco děje, ať se ANO třeba po…,“ vzpomíná živnostník Volavka.

A tak se volilo Andreji Babišovi natruc, k hospodským štamgastům se přidali i další členové jejich domácností a v obci se 185 registrovanými voliči získala v roce 2017 pirátská strana 28 procent všech odevzdaných hlasů. Přece jen vítězné hnutí ANO mělo o dvě procenta víc.

Před tím ve sněmovních volbách v roce 2013 dostali Piráti v Konojedech necelá 4 procenta (4 hlasy), ale loni v krajských volbách už zvítězili s 29 procenty.

„Přiznávám, že jsem se tím svým truc hlasem nikdy moc nechlubil,“ dodává Václav Volavka s odstupem čtyř let.

Volba „natruc“ v Konojedech

StranaVolby v Konojedech 2017Volby celkem
ANO30,17 %29,64 %
Piráti27,58 %10,79 %
SPD10,34 %10,64 %
ODS9,48 %11,32 %
STAN6,03 %5,18 %
KSČM3,44 %7,76 %
CSSD2,58 %7,27 %
KDU-ČSL1,72 %5,31 %
TOP 091,72 %5,31 %

U rybníka v obci, která si dodnes jakýmsi zázrakem zachovala původní ráz, stojí kontejner na bioodpad a Ema Boháčková kolem něj uklízí popadané listí. Prozrazuje, že i ona dala před čtyřmi lety hlas Pirátům a také nebyla sama.

„Tehdy jsme se na tom shodly se třemi kamarádkami u kafe.“ Důvod? Pirátští lídři jim přišli jednoduše nejsympatičtější z celé plejády kandidátů. Jaká bude její letošní volba, to téměř šedesátiletá dáma ještě neví. Nicméně Piráti jsou opět ve hře.

Nejstarší obyvatelka Konojed Jitka Milcová se narodila v roce 1937 v kuchyni svého rodného domu a k volbám chodí pravidelně. Politika ji zajímá a skvěle se v ní orientuje. Byla věrná jedné straně, kterou nechce prozradit, ale letos je tlak od vnuček tak silný, že ji možná udolají.

„Všechny čtyři mě přesvědčují, abych to dala Pirátům, ony je milují. Jenže ten Bartoš…, “ ošívá se Jitka Milcová, která deset dní po volbách oslaví čtyřiaosmdesáté narozeniny. „Měl by jít k holiči,“ dodává s úsměvem.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Měl by jít k holiči, říká na adresu Ivana Bartoše nejstarší obyvatelka Konojed.

Kromě mocné voličské podpory pro Piráty stojí Konojedy za pozornost také kvůli televiznímu seriálu s Lukášem Vaculíkem a místní jsou na to pyšní.

„Tady na tý faře bydlel elitní policajt Petr Kraj, u rybníka měla kliniku veterinářka Tereza a k mordu došlo u těchto plechových dveří naproti hospodě,“ vysvětluje u barokního kostela rukama paní, která o sobě říká, že je místní schovanka, jak se tu seriál Temný kraj natáčel.

Ještě jednu adresu paní zmiňuje: Konojedy číslo popisné 28. Ne kvůli seriálu, ale kvůli historii. Stála tam krčma a v roce 1459 tam přenocoval král Jiří z Poděbrad. Traduje se tu, že s pobytem byl tak spokojený, že udělil tehdejšímu majiteli „věčné právo šenku“.

Osmadvacítka je u obecního úřadu a konzumu, ale z bývalé krčmy je truhlárna. Sedmačtyřicetiletý Petr Růžička nám ukazuje pokoj, kde zřejmě panovník nocoval, ale je z něj dílna a sklad dřeva. O historii místa toho ví hodně, ale že v obci získali Piráti v minulých sněmovních volbách největší procento hlasů v republice, ho velmi překvapí.

„Možná to je tím, že tu žije hodně mladých lidí, nevím,“ dumá místní truhlář nad rozdělaným okrasným krovem. „Já jsem k jejich úspěchu určitě nepřispěl. Vždy jsem volil KDU-ČSL a budu i teď.“

+13

I jeho osmašedesátiletý soused Jaroslav Herčík, také truhlář, kroutí nevěřícně hlavou a lamentuje, protože rozhodně není fanouškem Pirátů. „Minule jsem volil SPD a letos ještě uvidím, jestli jim to hodím znovu nebo dám radši hlas Babišovi.“

Zástupkyni mladší generace oslovujeme před její vilkou na konci vesnice. Proč myslí, že v Konojedech vítězí Piráti?

„Nás s mužem to nezajímá. Politika nás nebere. Máme k ní negativní vztah, a tak ani nevolíme,“ říká třiatřicetiletá skladnice toho času na rodičovské dovolené. „Lístky jsme už hodili do popelnice,“ a je jí jedno, kdo a proč v Konojedech volil.

To starostka Jitka Nužilová z hnutí Dobromysl vysvětlení úspěchu Pirátů nalézá. „Asi proto, že jsme blízko Prahy a máme tu máme mladé lidi. Věkový průměr v obci je jen 37 let,“ říká.

Přiznává však, že o historickém večírku v hospodě U koně před minulými volbami nevěděla.

Seriál o volebních baštách

Proč hnutí ANO sebralo hlasy Hamáčkovi v Milhostově u Chebu

Proč věří voliči v Mrlínku na Přerovsku Tomio Okamurovi a jeho hnutí SPD?

I kdyby nikde Hamáčka nevolili, v Lovčicích u Kyjova podporu najde

Ves, která zbohatla z Bakalových daní, jde po modré

Reklama

Doporučované