Hlavní obsah

Volíme příliš často, říká sociolog a přidává recept, co s rekordní neúčastí

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Voleb je příliš, měly by se sloučit termíny, říká Daniel Prokop (audio: Lucie Stuchlíková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Účast ve druhém kole senátních voleb byla nejnižší za posledních deset let. Zvolit svého senátora přišlo podle odhadů z volebních místností zhruba 15 procent lidí.

Článek

Rekord v nezájmu o senátní volby je v ohrožení. Podle předběžných odhadů od volebních komisařů dorazil k výběru nového senátora v pátek a v sobotu jen přibližně každý šestý volič z těch, kteří přijít mohli.

Velmi málo lidí dorazilo k senátním volbám už minulý víkend, a sice pouhá třetina voličů. Zájem o druhé kolo je mezi voliči v posledních letech zhruba o polovinu nižší než v kole prvním. Přitom ještě v roce 2008 volilo v prvním kole čtyřicet procent lidí a ve druhém téměř třicet.

Podle sociologa Dana Prokopa to souvisí s tím, že volby ztratily náboj konfliktu mezi vládou a opozicí. „Lidé už nevnímají Senát jako protiváhu Sněmovny, často se také ztrácí v tom, jaké má kdo kompetence," myslí si Prokop.

Pomohlo by prý, kdyby senátoři získali výraznější pravomoci, aby voliči měli motivaci mít zastoupení i v horní komoře Parlamentu.

„Navíc bych řekl, že letos tam jsou velmi často kandidáti, kteří jsou oba přijatelní, takže lidé nemají motivaci se mezi nimi rozhodovat. To se pak sčítá v nízkou volební účast,” myslí si Prokop.

Část českých politologů dlouhodobě upozorňuje na to, že dvoukolové volby jsou přežitkem, podle Prokopa by pomohlo spíše sloučení některých voleb do jednoho termínu. „Když jsou volby každý rok po dobu deseti let, tak to snižuje volební účast,” dodává Prokop.

Reklama

Doporučované