Hlavní obsah

Volkswagen zaplatí za aféru s dieselovými motory v USA 4,3 miliardy dolarů. Plus odškodné

Mají Češi šanci na odškodnění? Někteří chtějí žalovat Škodu Auto i koncern Volkswagen.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Aféra Dieselgate je ve Spojených státech u konce. Kromě odškodnění a pokuty nařizuje vládní dohoda automobilce rozsáhlé reformy a třileté zkušební období.

Článek

Německá automobilka Volkswagen se dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti na urovnání aféry Dieselgate už v lednu. Dohodu schválil v pátek soudce Sean Cox.

Volkswagen v lednové dohodě vinu přiznává. Přijal tak návrh, že zaplatí 4,3 miliardy dolarů, v přepočtu 108 miliard korun. Dohoda ale stanovuje i nefinanční povinnosti. Automobilka musí provést reformu svých aktivit a podstoupit tříleté zkušební období. Během toho bude na její fungování dohlížet nezávislý kontrolor. O jakou instituci se bude jednat, zatím není známo.

Soudce zároveň vyzval německou vládu ke stíhání osob zodpovědných za skandál. Ve Spojených státech bylo v souvislosti s aférou obviněno sedm zaměstnanců koncernu. Pět z nich je ale v Německu a jejich vydání je podle agentury AP nepravděpodobné.

V USA se kauza dotkla téměř šesti set tisíc aut. Na základě dřívějších dohod musí automobilka každému majiteli problematického vozu zaplatit odškodné v přepočtu čtvrt milionu korun.

Video: Znalec donutil dealera Škodovky, aby mu nahradil auto v plné ceně.

Znalec donutil dealera Škodovky, aby mu nahradil auto v plné ceně.Video: Seznam Zprávy

V Evropě má ale potíže s naftovým motorem podstatně více vozů. Software falšující emisní testy automobilka nainstalovala do zhruba osmi a půl milionů aut. Odškodnění nebo jiný postih pro automobilku ale zatím není v Evropě na obzoru. Zvrátit se to snaží například eurokomisařka Věra Jourová. Navrhuje automobilce, aby lidem nabídla nefinanční plnění například v podobě obnovené garanční doby na motor.

Video: Věra Jourová chce Volkswagen vést k odpovědnosti za škody i v Evropě.

Rozhovor s Věrou Jourovou.Video: Vojtěch Blažek

Reklama

Doporučované