Hlavní obsah

Volkswagen zaplatí za skandál rekordní pokutu, šest lidí bylo obviněno

VW bude v Americe platit za aféru Dieselgate pokutu 4,3 miliardy dolarů.

 

Reklama

Německá automobilka přiznala v USA vinu za emisní podvody s dieselovými motory.

Článek

Pokutu 4,3 miliardy amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 110 miliard korun, musí zaplatit německý automobilový koncern Volkswagen za falšování údajů o emisích svých vozů v USA. Podle agentury AP se jedná o vůbec nejvyšší pokutu americké vlády vyměřenou některé automobilce.

Kvůli skandálu navíc americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo šest zaměstnanců firmy v čele s manažerem Oliverem Schmidtem, který byl koncem minulého týdne zatčen na Floridě.

Již dříve se Volkswagen dohodnul na částce, kterou vynaloží na urovnání skandálu vůči poškozeným zákazníkům, prodejcům a regulačním institucím. Tato suma byla vyčíslena až na 17,5 miliardy dolarů.

Případ zvaný Dieselgate odstartoval v září roku 2015. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) zveřejnila informaci o dieselových motorech, vybavených TDI softwarem snižujícím množství vznikajících oxidů dusíku během testů výfukových plynů.

Zařízení mělo uměle zajistit, aby vozy německého automobilového koncernu při testování plnily zákonem daný limit, který za běžných podmínek jejich motory nebyly schopny dodržet.

Reklama

Doporučované