Hlavní obsah

Volkswagen zruší sedm tisíc pracovních pozic. Kvůli automatizaci i elektromobilům

Volkswagen bude rušit tisíce pracovních pozic. Podle firmy výroba elektromobilů, na které se aktuálně zaměřuje, není náročná.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Německý automobilový koncern Volkswagen oznámil, že během příštích pěti let plánuje v továrnách své hlavní značky VW zrušit až sedm tisíc pracovních míst.

Článek

Cílem je dosáhnout do roku 2023 prostřednictvím různých opatření trvalého posílení zisku značky VW o 5,9 miliardy eur ročně. To je v přepočtu 151,5 miliardy korun.

„Firma odhaduje, že automatizace rutinních činností povede do roku 2023 k zániku 5000 až 7000 pracovních míst. To lze zvládnout tak, že nebudou znovu obsazována místa zaměstnanců, kteří odejdou do důchodu,“ uvedl koncern v dnešní tiskové zprávě.

Vaše děti už budou jezdit v jiných autech, ohlásil Volkswagen a přidal termín

Automobilky Volkswagen a Ford vytvoří globální alianci

Volkswagen vybírá v Americe místo pro výrobu elektromobilů

Volkswagen už v úterý upozornil, že v důsledku přesunu pozornosti na elektromobily bude nucen snižovat počet zaměstnanců. Výroba elektromobilů je totiž méně náročná na práci než produkce automobilů s tradičním pohonem. Celý koncern loni po světě zaměstnával v průměru 655 722 lidí.

Volkswagen rovněž oznámil, že odbyt automobilů značky VW se v únoru meziročně snížil o 2,2 procenta na 398 100 vozů, a to zejména kvůli slabší poptávce v Číně. Mezi další značky koncernu Volkswagen patří například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche či Seat. Jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto.

Údaje o souhrnném prodeji všech koncernových značek za únor zatím skupina Volkswagen nezveřejnila.

Reklama

Doporučované