Hlavní obsah

Volkswagen chce koupit významný podíl v čínské partnerské firmě

Volkswagen chce koupit významný podíl v čínské partnerské firmě.Video: Jan Marek, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Německý automobilový koncern Volkswagen hodlá odkoupit významný akciový podíl v partnerské firmě JAC Motors v Číně. Jako poradce už proto automobilka kontaktovala investiční banku Goldman Sachs, řekli agentuře Reuters lidé seznámení se situací.

Článek

Volkswagen, který je na největším automobilovém trhu světa v Číně největším zahraničním výrobcem aut, chce využít zmírnění vlastnických pravidel pro zahraniční automobilky, která loni oznámila čínská vláda.

Zahraniční firmy dříve čínské podniky nesměly ovládat a kontrolu nemohly mít ani nad podniky vlastněnými spolu s čínskými partnery. Peking ale tato omezení v uplynulém roce zrušil pro firmy, které vyrábějí plně elektrická a plug-in hybridní vozidla, a v následujících letech padnou omezení i pro výrobce jiných typů vozů.

Volkswagen teď žádné akcie ve firmě JAC Motors obchodované na šanghajské burze nevlastní, píše Reuters.

Německá automobilka BMW, rival Volkswagenu, se už loni v říjnu dohodla, že nad svým hlavním společným podnikem v Číně získá kontrolu za 3,6 miliardy eur (92 miliard Kč). Plán zvýšit podíl ve své čínské partnerské firmě BAIC Motor má podle Reuters i další německá automobilka Daimler.

Volkswagen loni dodal v pevninské Číně a Hongkongu na trh 4,21 milionu automobilů. V zemi působí už několik desítek let a vedle JAC má společné podniky se státem vlastněnou FAW Group a SAIC Motor.

Reklama

Doporučované