Hlavní obsah

Volný dostal pokutu za to, že ho museli násilím vynést ze Sněmovny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lubomír Volný se znovu do Sněmovny už nedostal.

Reklama

Praha 1 rozhodla o dalším trestu pro exposlance Lubomíra Volného. Má zaplatit pokutu celkem tři tisíce korun za incident, kdy ho ze sálu Sněmovny musela vyvést policejní ochranná služba.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dostal další trest kvůli jednomu ze svých incidentů v minulé Poslanecké sněmovně.

Volný ještě jako poslanec přišel o jeden poslanecký plat, když v lednu obsadil místo u předsednického pultu Sněmovny, odmítal odejít a střetl se pak s místopředsedou Sněmovny Tomášem Hanzelem (ČSSD) a dalšími poslanci.

Letos v červenci ho pak musela policejní ochranná služba ze sálu Sněmovny vyvést, a to s použitím donucovacích prostředků. Tehdy Volný odmítal opustit řečnický pult v sále, i když uplynul čas vyhrazený k proslovu a Volný ani k projednávanému zákonu o hlasování v karanténě při říjnových volbách nic neřekl.

Nyní už bývalý poslanec, který v říjnových volbách neuspěl, za druhý z incidentů dostal pokutu. Udělili mu ji úředníci Městského úřadu Prahy 1.

„Rozhodnutí o správním trestu bylo doručeno účastníkovi, bývalému poslanci panu Volnému. Nyní se čeká, zda uplatní opravné prostředky,“ uvedl Martin Šebesta z tiskového oddělení Městského úřadu Prahy 1. Konkrétní výši pokuty ale neřekl.

Volný však sám potvrdil, že jde dohromady o tři tisíce korun. Dva tisíce činí podle něho pokuta a tisíc korun by měl navíc zaplatit za průběh správního řízení. „Zatím jsem se ale nerozhodl, jestli to zaplatím nebo se odvolám,“ řekl pro Seznam Zprávy Volný.

Praha 1 pak řešila i další Volného případ, který jejím úředníkům předala policie. Týkal se toho, že letos v květnu neuposlechl opakovaně výzvy policistů, když si odmítl na veřejné akci svého Volného bloku nasadit roušku nebo respirátor.

Podle úředníků však tehdy nespáchal přestupek. „Praha 1 zkoumala pouze možný přestupek neuposlechnutí výzvy veřejného činitele a v tomto případě byla celá věc odložena,“ uvedl Šebesta.

Největší z trestů za uvedená extempore tak padl za výše uvedenou lednovou potyčku s kolegy u předsednického místa ve Sněmovně.

Tehdy si chtěl Lubomír Volný násilím vynutit prostor pro sdělení svých vět, když mu bylo odebráno slovo při poslanecké diskusi. Během svého projevu přešel k útokům na sociální demokracii a předsedající sociální demokrat Tomáš Hanzel mu vypnul mikrofon. K potyčce, která se poté strhla u místa řídícího, se k Volnému a Hanzelovi seběhlo několik dalších poslanců, kteří se pokoušeli Volného odstrčit.

Reklama

Doporučované