Hlavní obsah

Von der Leyenová je novou předsedkyní Evropské komise. Podporu jí vyjádřila těsná většina

Europoslanci zvolili Ursulu von der Leyenovou do čela Evropské komise.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Pro šedesátiletou političku Ursulu von der Leyenovou hlasovalo v europarlamentu 383 poslanců. Proti bylo 327 hlasujících.

Článek

Evropský parlament v úterý večer rozhodl o zvolení Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise. Vyhověl tak přání premiérů a prezidentů členských zemí Evropské unie, kteří dosavadní německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou nominovali. Volba, která začala po 18:00, byla tajná a vzhledem k napětí v některých politických frakcích neměla kandidátka úspěch jistý. Výsledky hlasování, které byly zveřejněny po půl osmé, tuto premisu potvrdily.

Pro zvolení von der Leyenové hlasovalo 383 europoslanců, proti jejímu zvolení bylo 327 hlasujících. Dvacet dva europoslanců se zdrželo hlasování, jeden hlas byl neplatný. Němka tak získala post předsedkyně Evropské komise díky převaze pouhých devíti hlasů.

Von der Leyenovou jako nástupkyni Jeana-Claudea Junckera nominovali počátkem měsíce šéfové států a vlád poté, co odpor některých z nich znemožnil plán navrhnout do čela komise jejího dosavadního prvního místopředsedu, socialistu Franse Timmermanse.

Výběr ženy, která nepatřila k „vedoucím kandidátům“ v květnových eurovolbách, řadu poslanců rozladil a proti lidovecké političce a dlouholeté spolupracovnici německé kancléřky Angely Merkelové uvnitř socialistické frakce jednoznačně vystupovali její krajané z SPD.

Za nominantkou jasně stála nejsilnější evropská politická rodina, tedy lidovci z „její“ EPP, třebaže von der Leyenová do čela komise míří „přes hlavu“ někdejšího vedoucího kandidáta EPP a svého krajana Manfreda Webera.

Hlasy lidovců by ale ke zvolení nestačily, a tak von der Leyenová minulý týden absolvovala slyšení v dalších frakcích, o jejichž podporu měla zájem. V pondělí pak socialistům a liberálům z Obnovy Evropy poslala několikastránkový dopis, ve kterém se zavázala uskutečnit pro ně důležité kroky v oblastech jako je ochrana klimatu, sociální Evropa nebo mechanismus kontrolující vládu práva.

Slíbila i řadu dalších věcí, včetně snahy vytvořit tým komisařů složený rovným dílem z žen a mužů či respektu k budoucím požadavkům EP na některé konkrétní zákonodárné iniciativy.

Reklama

Doporučované