Hlavní obsah

Vondra nazval Slovince oportunistickými sv*němi: „Fanoušek pochopí“

Europoslanec Alexandr Vondra.

Reklama

Europoslanec Alexandr Vondra se po středečním zápasu fotbalové Slavie ostře opřel do Slovinců. Vysloužil si tím kritiku fanoušků i politiků. Předseda ODS se za něj postavil. Šlo prý o emotivní reakci fanouška.

Článek

Občanští demokraté mají po včerejšku další mrzení kvůli vyjadřování svých politiků na sociálních sítích. Tentokrát v tom nehraje roli řeporyjský starosta Pavel Novotný známý pro svůj extravagantní slovník a chování, ale europoslanec a bývalý poradce Václava Havla Alexandr Vondra.

Ten po středečním fotbalovém zápase Slavie s dánským FC Midtjylland označil kvůli nešťastnému rozhodnutí slovinského rozhodčího Damira Skominy celý národ za „oportunistické svině“.

„Slavie je mi dneska upřímně líto. Zařízl ji slovinský rozhodčí. Vždycky jsem říkal, že Slovinci dokážou být oportunistické svině. Viz například chování k turistům tranzitujícím do Chorvatska. Dneska se to zas potvrdilo…“ napsal Vondra.

Předseda ODS Petr Fiala se za europoslance postavil. „Byla to emotivní reakce velkého slavistického fanouška na podivné rozhodnutí rozhodčího. I politici milují fotbal, fandí a občas zoufale vykřiknou nad křivdou vůči jejich týmu. Paušalizovat se samozřejmě nemá - ani v politice, ani ve fotbale. Víc se k tomu ale nemá cenu vyjadřovat. Sašu Vondru opravdu nepodezírám z žádné nenávisti,“ napsal Seznam Zprávám Fiala.

Vondry se svým způsobem zastal i jeho kolega z předsednictva strany Martin Kupka. „Myslím, že to bylo jen v pohnutí fanouškovské vášně,“ uvedl, i když Vondrův tweet osobně nepovažuje za vhodný.

Sám Vondra si za svým nočním výkřikem na sociální síti stojí a zpátky ho nevezme. „Byla to nadsázka fotbalového fanouška. Každý, kdo sleduje fotbal a vidí donebevolající nespravedlnost, to pochopí,“ řekl.

Stojí si i za dalším příspěvkem, ve kterém poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) vysvětluje, že na slovinský oportunismus si stěžovali i v 90. letech s Václavem Havlem, pro kterého tehdy pracoval. „Narážel jsem na určité chování Slovinců z dob lámání Jugoslávie,“ vysvětlil.

„Žádný národ si nezaslouží takhle sprosté a paušalizující odsouzení. Jsem docela v šoku, že tohle dokáže vyslovit bývalý Havlův poradce, ministr zahraničí a ministr obrany,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Do kritiky Vondry se pustil i bývalý generální konzul v New Yorku, nyní velvyslanec v Kuvajtu, Martin Dvořák. „Je tohle ta nová ODS? Na tohle chcete lákat partnery do koalic?“

Případ Alexandra Vondry není první tohoto typu, kdy se na občanské demokraty obrátila pozornost kvůli ostrým výrazům. Nedávno například předseda Fiala pozval na kobereček řeporyjského starostu Pavla Novotného kvůli jeho výroku, že smrt Miloše Zemana a Andreje Babiše je v zájmu Česka. Kontroverzní a hojně komentované výroky na svém Twitteru často pronáší i europoslanec Jan Zahradil.

Reklama

Doporučované