Hlavní obsah

„Nedělám nic nekalého.“ Vondráček reaguje na kauzu s lichváři

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Reklama

Šéf Sněmovny Radek Vondráček odmítá spojování s firmami, které nabízejí lidem rychlé půjčky. Seznam Zprávám řekl, že na sepsání právního úkonu a na výkonu advokacie není nic nekalého.

Článek

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že právní úkony v této záležitosti nedělá on osobně, ale jeho kolegové. Plánuje, že se kvůli informacím, které přinesla média, bude právně bránit.

Na sepsání předžalobní výzvy nebo na sepsání návrhu na exekuci nevidí nic špatného.

„Každý má právo být zastoupen advokátem. Advokátní kancelář nese mé jméno, já to ale osobně samozřejmě nevykonávám, to ani nejde. Dělají to kolegové. Opravdu to spojování advokáta s činností toho klienta je mediální zkratka, se kterou nesouhlasím,“ uvedl Vondráček.

Hospodářské noviny popsaly tento týden několik případů lidí, kteří se zadlužili u dvou kroměřížských poskytovatelů půjček – odsouzených lichvářů. A právě tyto muže zastupovala Vondráčkova advokátní kancelář.

Seznam Zprávy poté informovaly o případu Františka Pařízka, který si půjčil 120 tisíc korun. Vondráčkova advokátní kancelář mu později poslala jménem klienta – firmy poskytující nebankovní půjčky – dopis, že má hned uhradit 223 306 korun.

Vondráček zvažuje vůči médiím právní kroky. Zváží, jestli bude řešit i článek Seznam Zpráv. „Rozhodně se chci právně bránit proti sérii článků v Hospodářských novinách, které mě spojují s lidmi, s kterými spojován být nechci a nikdy jsem nebyl. Je to zase účelové spojení osob se mnou,“ tvrdí šéf Sněmovny.

Zastává se ho i jeho stranický kolega poslanec ANO Marek Novák ze Zlínského kraje, kde by měl letos Vondráček vést kandidátku do sněmovních voleb.

„Pan Vondráček celou situaci vysvětlil, což je pro mě dostačující. Vaše otázka je zcela zavádějící a neobjektivní. Nemám zájem vám dále na podobně kladené dotazy odpovídat,“ reagoval poslanec Novák na dotaz Seznam Zpráv, jak hodnotí, že Vondráček zastupuje firmy nabízející rychlé půjčky.

Radek Vondráček se ukazuje jako mimořádně falešný politik
Markéta Pekarová Adamová /TOP 09/, předsedkyně strany

Oproti tomu zástupci opozice považují informace, které se o předsedovi Poslanecké sněmovny objevily v médiích, za vážné.

„Radek Vondráček se ukazuje jako mimořádně falešný politik - na jedné straně ústa plná odkazu prezidenta Masaryka a snaha prosadit etický kodex ve Sněmovně, na druhé straně nekalé lichvářské praktiky. V čele Poslanecké sněmovny nemá člověk s podílem na naprosto nemorálním byznysu co dělat. Tohle už není ‚jen‘ nevhodné hraní na kytaru na předsednickém stole v sále Sněmovny, tohle je ničení životů lidí a parazitovaní na jejich neštěstí,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky je to další příběh lidí Andreje Babiše, kteří něco jiného říkají a něco jiného dělají. „V okamžiku, kdy je možné se podívat na skutečný dopis advokátní kanceláře podepsaný Radkem Vondráčkem, kde je jasně neetická suma, kterou advokátní kancelář vyžaduje, a zároveň říká, že se proti tomu ohrazuje a dokonce i napadá novináře, tak to pokládám za faul. Domnívám se, že toto není přijatelný krok ústavního činitele a politika,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Kupka.

Vondráčkovi napsal, že tak vysoký dluh neuznává

Seznam Zprávy tento týden upozornily na případ Františka Pařízka, který se loni na jaře dostal do nepříjemných potíží. Uznává, že si za ně mohl sám: začal zkrátka sázet přes internet na sportovní výsledky. Neúspěšně.

Aby tuhle díru do rodinného rozpočtu zalepil, půjčil si 120 tisíc od firmy, která poskytuje peníze prakticky na počkání. „Tutlal jsem to i před manželkou. Prostě takový úlet během covidu, kdy byl člověk doma a neměl co na práci,“ vypráví Pařízek, který pracuje v továrně na Liberecku jako technolog.

Druhá vlna problémů přišla zkraje tohoto roku. Společnost, u níž si půjčil, začala Františka Pařízka upomínat, že nesplácí, jak se ve smlouvě zavázal.

František Pařízek to popírá – tvrdí, že posílal peníze přesně, jak se zavázal. Avšak důležitější je, že v tu chvíli – bylo to v prvních měsících tohoto roku – se objevil na scéně Pařízkova případu předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Nikoli v roli politika či ústavního činitele, ale advokáta, který zastupuje půjčkovou společnost se sídlem v Praze na Václavském náměstí.

Vondráčkova advokátní kancelář poslala Františku Pařízkovi jménem klienta – tedy firmy poskytující nebankovní půjčky – dopis, že má hned uhradit 223 306 korun. K úvěru 120 tisíc korun si totiž společnost připočítala pokuty a poplatky. Dopis nese hlavičku Vondráčkovy advokátní kanceláře se sídlem v Kroměříži, Vondráčkovým jménem je dopis i podepsaný.

Foto: Seznam Zprávy

Pod dopisem z letošního února je podepsaný Radek Vondráček jako advokát. A pak Vondráčkův spolupracovník, který případ Františka Pařízka řešil.

František Pařízek na výzvu k zaplacení 220 tisíc odpověděl, že tak vysoký dluh neuznává. A poslal ho nejen Vondráčkovi, ale i vedení Sněmovny.

A pomohlo mu to. V odpovědi Vondráčkovy advokátní kancelář stálo, že odpustí vysoké smluvní pokuty, dlužník musí zaplatit pouze dluh plus úrok, dohromady 167 tisíc. Tedy o 56 tisíc méně, než zněl původní požadavek.

Reklama

Doporučované