Hlavní obsah

Vondráček na kobereček. Babiš chce vysvětlení, jestli propojil svou poslaneckou a advokátní kancelář

Andrej Babiš a Richard Brabec si pozvou Radka Vondráčka, aby vysvětlil, jak využívá poslanecké náhrady.Video: Seznam. cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda Sněmovny Radek Vondráček přesměrovává poslanecké náhrady, které dostává z veřejných peněz, kolegům a partnerům do své privátní advokátní kanceláře.

Článek

„Určitě se ho zeptáme, požádám ho o nějaké vysvětlení,“ reagoval premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na zjištění Seznam Zpráv, jak Vondráček využívá poslaneckých náhrad.

„Já si platím všechno sám,“ dodal Babiš.

Hnutí ANO se prezentuje tím, že neuznává trafiky ani takzvané „malé domů“. Hned v prvním bodě morálního kodexu hnutí se uvádí, že „reprezentant při svém jednání respektuje veřejný zájem a zdrží se jakéhokoliv jednání, které by vedlo k upřednostnění osobního prospěchu jeho nebo osob jemu blízkých.“

S Vondráčkem bude chtít mluvit také místopředseda hnutí a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vondráček si pronajal poslaneckou kancelář v domě rodičů svého partnera z advokátní kanceláře Tomáše Opatrného. Ten je mimochodem okresním šéfem hnutí ANO a městským zastupitelem. Rodině Opatrných posílá Sněmovna za pronájem 23 500 korun měsíčně.

Dalších 40 tisíc korun měsíčně na plat asistenta zase Vondráček posílá Miroslavu Michajlovičovi, což je právník z téže právní kanceláře.

Vondráček odmítá, že by si erárními penězi vylepšoval rozpočet v soukromé praxi, vše je prý čisté. „Je to etické a cenově výhodné, ten nájem je dobrý,“ tvrdí Vondráček. V případě asistenta prý „zabil dvě mouchy jednou ranou“, obtížně by prý jako asistenta hledal někoho, komu by mohl důvěřovat.

Rodinné propojení umocňuje další skutečnost – asistent Michajlovič je zeťem Jana Pšeji, předsedy kroměřížské organizace hnutí ANO.

Reklama

Doporučované