Hlavní obsah

Vondráčkova návštěva u Zemana bez roušek nejspíš skončí ve správním řízení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezidenta bez roušek navštívil Radek Vondráček nebo kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Prezidenta Miloše Zemana navštívili v říjnu bez respirátoru exšéf Sněmovny Radek Vondráček a kancléř Vratislav Mynář. Případ vyšetřuje armádní hygienička.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Návštěva na JIP u prezidenta Miloše Zemana pravděpodobně skončí ve správním řízení, zjistily Seznam Zprávy. Za nedodržení nařízení o nošení ochrany úst a nosu hrozí pokuta 10 tisíc korun.

Prezidentská kancelář zveřejnila před 14 dny video Miloše Zemana, který na JIP Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) podepisuje svolání ustavující schůze. Video odhalilo vážné pochybení. Nikdo z lidí zachycených na videu na sobě neměl roušku ani respirátor.

Jde třeba o bývalého předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka nebo kancléře Vratislava Mynáře. Případ od té doby řeší armádní hygienička.

„Žádný závěr u tohoto případu dosud není. Hlavní hygienička ministerstva obrany finalizuje sběr informací a podkladů využitelných ve správním řízení. Další průběh a výsledek nelze předjímat. Je ale pravděpodobné, že případ bude řešen ve správním řízení,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke už dříve uvedla, že bez ochranných pomůcek došlo k porušení pravidel nemocnice. „Pro všechny návštěvy ÚVN platí závazná hygienickoepidemická opatření, na která upozorňujeme na webových stránkách i při vstupech na lůžková oddělení jak slovně, tak pochopitelnými piktogramy. Vybavení respirátory je povinné,“ uvedla Zinke.

Šéf Sněmovny v den zveřejnění videa řekl, že si respirátor sundal, aby ho prezident dobře slyšel.

„Pan prezident mi v respirátoru špatně rozuměl, když jsem na něj mluvil. Hůř slyší. Tak jsem si respirátor po dohodě odložil. Jinak jsem se po celou dobu po nemocnici pohyboval s respirátorem,“ vysvětlil tehdy Seznam Zprávám Vondráček.

Prezident Miloš Zeman podepisuje svolání ustavující schůze Sněmovny.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Na videu, které podle předchozích prohlášení nejspíš natáčel šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš, jsou kromě prezidenta a Vondráčka další tři lidé – vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský a žena, která pracuje pro Správu Pražského hradu a která je dočasně pověřena zajištěním servisu prezidentovi republiky.

Na JIP se přitom návštěvy běžně musí obléknout do jednorázového návštěvnického pláště. V některých nemocnicích musí mít i zakryté vlasy nebo ústenku, a to i v době před pandemií.

Prezidenta Zemana ve čtvrtek ÚVN přeložila na běžný pokoj. Premiér Andrej Babiš se přesto zatím s prezidentem setkat nemůže. Střešovická nemocnice mu sdělila, že platí zákaz návštěv. Původně byla podle něj víceméně domluvena páteční schůzka.

Reklama

Doporučované