Hlavní obsah

Vondroušová v Tokiu získala nejen olympijské stříbro, ale i respekt

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Markéta Vondroušová během finále v Tokiu

Reklama

Markéta Vondroušová se ve finále proti Švýcarce Belindě Bencicové rvala o každý bod, ale nakonec bere stříbro. Už zítra ji mohou pomstít české deblistky.

Článek

Markéta Vondroušová v Tokiu ohromila snad celý svět, nejen tenisový. Dvaadvacetiletá česká tenistka, která byla po nepřesvědčivých výkonech nevybíravě kritizována před samotným začátkem olympijského turnaje, odpověděla famózními výkony završenými medailí. Ke zlatu navíc chyběl krůček.

Zdá se to jako pohádka, ale Vondroušová si v posledních týdnech prožila své. Těsně před japonskými hrami 42. Češku na okruhu WTA vyprovodila z wimbledonského pažitu ve dvou setech druhého kola tehdy 388. hráčka světa, Britka Emma Raducanuová.

Nečekaná porážka od teprve osmnáctileté soupeřky odšpuntovala ledovou sprchu kritiky na sociálních sítích. Ti největší „hrdinové“ z řad zhrzených sázkařů dokonce neváhali Vondroušové hrozit smrtí. Urážky, jimiž někteří jedinci zasypali zejména Instagram Vondroušové, jsou zcela nevhodné k publikaci.

Mnozí o něco konstruktivnější kritici zase před olympiádou poukazovali na skutečnost, že si Markéta Vondroušová nominaci do Tokia zajistila pomocí chráněného žebříčku a do Japonska odcestovala na úkor výše postavené Karolíny Muchové. Na olympijský turnaj tak odlétala rodačka ze Sokolova jako relativně snadný terč pro laickou veřejnost.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vondroušová vrací těžký míč švýcarské soupeřky.

Juniorská jednička

Ač teprve dvaadvacetiletá tenistka, na nepřiměřeně hrubé reakce Vondroušová zareagovala po svém - na kurtu, s chladnou hlavou a grácií, za kterou by se jistě nestyděl ani fenomenální Roger Federer.

Mimochodem ikonický Švýcar vysněné zlato z dvouhry na olympijských hrách nikdy nevybojoval, byť ve čtyřhře v Pekingu (2008) triumfoval s krajanem Stanislasem Wawrinkou.

Během svého debutu pod pěti kruhy zdobil hru Vondroušové především téměř neomezený fyzický fond, častý prvek překvapení a řádně diktující levačka.

Pro dívku, která se v 15 letech přistěhovala do Prahy, je spanilá jízda olympijským turnajem obrovským úspěchem, který pouze potvrzuje potenciál, který v ní dřímá. O svém tenisovém umu přesvědčila Vondroušová už v juniorském věku, kdy se dokonce v roce 2015 ohřála i na samotném trůnu pro světovou jedničku.

Dosud největším úspěchem Češky na okruhu WTA je pak dozajista finálová účast na pařížském Roland Garros v roce 2019, která ji vyhoupla až na 14. místo v celkovém žebříčku. Na čerstvě dvacetiletou tenistku to byl tehdy skvělý počin.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bekhend obouruč v podání 22leté Češky.

Jízda olympijským turnajem

Česká rodačka se řádně nastartovala hned v prvním kole, když jako kurzovní outsider přešla přes Nizozemku Kiki Bertensovou po třísetové bitvě. Roli favortiky pak potvrdila ve druhém kole, když Rumunce Mihaele Buzarnescuové povolila pouhé tři gemy.

Pravděpodobně zásadní milník ovšem přišel ve třetím kole, kdy Češka vyfasovala největší domácí naději a jednu z tváří Her, Naomi Ósakaovou. Podle většiny expertů měla konfrontace s domácím miláčkem představovat jasný konec stále podceňované Češky.

Vždyť soupeřem byla druhá tenistka WTA, nejlépe vydělávající sportovkyně na tokijské olympiádě a marketingová hvězda zapalující olympijskou pochodeň. Jenže ta nedokázala na levorukou Vondroušovou najít funkční recept a po sedmdesáti minutách hry byla nucena kapitulovat.

Ve čtvrtfinále narazila Vondroušová na Španělku Paulu Badosaovou, kterou v první sadě ve vyčerpávajícím horku přetlačila v poměru 6:3. O třináct příček výš postavená Španělka byla nucena po prvním setu zápas skrečovat. Fyzickým vyčerpáním z úmorného vedra zkolabovala.

Sokolovská rodačka se tak rázem ocitla v semifinále. Tam poměřila síly s Ukrajinkou Jelenou Svitolinovou, šestou nasazenou v žebříčku WTA. Vondroušová v ozkoušené roli outsidera opět čarovala a po dvou půlhodinových setech si to nekompromisně namířila až do sobotního finále.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Finále s Bencicovou bolelo. Nejen výsledkově.

V netradičně pozdním finále se Švýcarkou Belindou Bencicovou jsme byli svědky vyrovnané první sady, kterou nakonec po hodině hry převážila na svou stranu dvanáctá hráčka okruhu WTA, Bencicová.

Ve druhém setu dominovala Češka, která si pohodu přenesla i do finálového dějství. Do třetího setu totiž vlétla Vondroušová vítězně, když hned v prvním gemu sebrala soupeřce podání, jenže vzápětí o vlastní přišla.

Ve výměnách rozhodující sady panovala oboustranná nervozita, naděje se pravidelně přelévaly z jedné strany na druhou. Jenže za stavu 4:3 pro Bencicovou došlo nejspíš ke klíčovému okamžiku. Švýcarka si vynutila pro drobné ošetření palce u nohy oddechový čas. Ten nejspíš částečně rozhodil Vondroušovou, které se už nepodařilo navázat na tempo utkání a nezískala už ani game.

Prohra ve finále olympijského turnaje jistě bolí, ale s ohledem na okolnosti, za kterých Markéta Vondroušová odlétala do Tokia, je její novopečený výsledek zhmotněním senzace.

Projev respektu vůči vrcholovým sportovcům na sociálních sítích je dnes bohužel relativně nedostatkovým zbožím. Stříbrná Vondroušová, která v Japonsku ukázala ohromnou vnitřní sílu, potvrdila, že český dámský tenis je v současné době ve výtečné kondici. A i kdyby nebyl, nechutné urážky si za své výkony nezaslouží ani poslední hráčka WTA.

Již zítra ráno českého času turnajové jedničky, Češky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, vyzvou ve finále čtyřhry právě Belindu Bencicovou a Viktorijí Golubicovou.

Reklama

Doporučované