Hlavní obsah

Voráček vs. Pastrňák v Praze? Zatím jen sen. O možném návratu NHL do Prahy se ale v zákulisí skutečně jedná

Foto: Prof, Profimedia.cz

Zahraje si někdy David Pastrňák v dresu Bostonu před českými diváky? V zákulisí se jedná o návratu NHL do Prahy.

Reklama

Nemluví se o tom nahlas, ale ta šance tady je. NHL by se jednou (už brzy) mohla vrátit do České republiky. Oťukávání mezi tuzemskými promotéry a nejlepší světovou ligou probíhají. Překážka? Peníze. Naposledy pražská O2 arena hostila utkání NHL v roce 2010 a vyprodat se jí nepodařilo.

Článek

Fanoušci Kolína nad Rýnem si ve středu užili nevšední podívanou: Jejich tým hrající německou nejvyšší soutěž doma hrál proti slavnému Edmontonu Oilers. Podobný zážitek si o dva dny dřív vychutnali i fanoušci Bernu, ti v akci proti svému týmu viděli švýcarskou hvězdičku Nico Hischiera a jeho New Jersey Devils.

Oba týmy kanadsko-americké soutěže jsou v těchto dnech v Evropě. Připravují se na novou sezonu, kterou rozehrají na pro ně hodně netradičním místě. V aréně švédského Göteborgu. Utkání tzv. Global Series je na programu v sobotu. A není jediné, které slavná soutěž letos odehraje na starém kontinentu. O měsíc později si hned dvakrát proti sobě zahrají v Helsinkách Winnipeg s Floridou.

Dočkají se podobné show v budoucnu znovu i diváci v České republice?

To je zatím hodně citlivé téma, v zákulisí se o něm stále častěji mluví.

Ostré zápasy NHL už se v Praze hrály dvakrát. V roce 2008 zde slavní New York Rangers dvakrát vyzvali Tampu Bay, o dva roky později viděli diváci dvojzápas Bostonu s Arizonou. Myšlenkou přivést zpět nejlepší hokejovou soutěž světa do české metropole se netají organizátor obou akcí a známý český promotér Miroslav Černošek.

Šéf České sportovní to přiznal už v květnovém rozhovoru pro Hospodářské noviny. V hlavě má dokonce i konkrétní plán: „Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že by se do Prahy mohl vrátit hokej, který je u nás fenoménem. NHL by se ráda vrátila do Evropy – jednají s Českem, Švýcarskem, Švédskem a Finskem. Takový zahajovací zápas Bostonu proti Philadelphii, za něž hrají David Pastrňák a Jakub Voráček, to by nebylo špatné navázání,“ řekl tehdy Černošek.

V hlavě má zatím spíš jen sen, k jehož konkrétnímu naplnění vede ještě dlouhá cesta. Zatímco ve Švédsku se letos NHL bude hrát druhým rokem za sebou (minulý rok viděl Stockholm dvojzápas Ottawy s Coloradem), Praha se v letošní sezoně na listinu vybraných destinací nevešla. A zda se to povede v příštím roce, zatím není jasné.

Několik zdrojů Seznamu potvrdilo, že Češi s vedením zámořské ligy kontakt navázali. Jednání ale prý „rozhodně nejsou tak daleko, aby se o nich dalo mluvit veřejně“. Na každý pád je ale na teoretickou variantu, že by se NHL mohla hrát v Praze třeba hned za rok, připravena i největší tuzemská hala.

„Zápasy NHL se uskutečnily v O2 areně dvakrát, v letech 2008 a 2010 – a s velkým úspěchem. V žádném z těchto případů však O2 arena nefigurovala jako pořadatel akce, byla pouze místem konání a poskytla veškeré zázemí a infrastrukturu. Pro případné další utkání NHL v České republice je situace stejná – O2 arena by nebyla pořadatelem, tudíž nám nepřísluší vyjadřovat se na tohle téma. V případě zájmu jsme samozřejmě připraveni hvězdy NHL u nás opět přivítat,” říká Robert Schaffer, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Bestsport a O2 areny.

Nebude žádným překvapením, že největší problém k dotažení ambiciózního plánu hrají finance. „NHL má velmi vysoké požadavky na standard a zajištění pobytů obou týmů. Počínaje hotely nebo servisem pro hráče. Vyjednávání těch regulérních zápasů se neděje mezi kluby, ale promotéry a je o globálních smlouvách. Vezměte si, že tým, který svůj domácí zápas odehraje v Evropě mimo svou arénu, přijde o obrovské peníze z vlastních lístků, prodeje suvenýrů a podobně. Je to o hodně složitých jednáních,“ říká jeden ze zdrojů Seznamu.

Náklady na takovou akci se proto liší i v závislosti na tom, jaký tým v Evropě vůbec bude hrát. Něco jiného je kompenzovat zisky Carolině a něco jiného třeba Torontu. To je nejspíš prakticky nereálné sem vůbec dostat.

Když do Prahy v roce 2008 NHL zavítala poprvé, byla to kvůli příjezdu New York Rangers extrémně drahá záležitost. Dvojzápas s Tampou tehdy organizátory vyšel na sto milionů korun. Snaha o návratnost takové investice se pak projevila i na cenách vstupenek, ty se pohybovaly v rozmezí dvou až osmi tisíc korun. O dva roky později dokázali pořadatelé stlačit náklady a tedy i ceny vstupenek na polovinu, jenže úplně vyprodat duely Bostonu s Arizonou se jim přesto nepovedlo.

Jen pro srovnání: Ceny vstupenek na sobotní zápas v Göteborgu začínají v přepočtu na necelých 1 900 korunách. A není vůbec žádným překvapením, že domácím týmem je New Jersey, jenž na rozdíl od Edmontonu plnou halu na domácích zápasech rozhodně nemívá.

Peníze a náklady spojené s příletem týmů NHL hrály i jednu z hlavních rolí, proč se Edmonton a New Jersey v tomhle týdnu na sezonu připravovaly ve Švýcarsku nebo Německu, a nikoliv v České republice. Na to pozvat oba týmy sem údajně žádný z českých klubů ani nenašel odvahu. Naposledy si proti soupeři ze Severní Ameriky zahrála přátelský zápas Sparta, v září roku 2011 ještě ve staré holešovické hale hostila Rangers. Newyorský tým tehdy v Praze strávil tři dny a jeho pobyt Spartu přišel na částku přesahující 10 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované