Hlavní obsah

Voráčkův spoluhráč má problém, u hokejisty na chatě se našly dva kilogramy kokainu

Foto: Profimedia.cz

Útočník Jori Lehterä má problém.

Reklama

Finský útočník Jori Lehterä je jedním ze třiadvaceti podezřelých v kauze prodeje drog a praní špinavých peněz.

Článek

Není to tak dávno, co českým hokejem otřásla kokainová kauza okolo pardubického obránce Petra Čáslavy. Problémy s drogami ale neřeší jen hokej na východě Čech. Finská televize Mainos ve středu přišla s informací, že útočník Jori Lehterä z Philadelphie Flyers je jedním ze třiadvaceti podezřelých v případě obchodování s drogami. Tu aktuálně prošetřuje finská policie.

Podle dostupných informací se jedná o dva kilogramy kokainu. Ty policisté zadrželi v letním sídle bronzového medailisty z olympijských her v Soči. Sedm podezřelých je nadále drženo ve vazbě. Mimo obchod s drogami jsou podezřelí také z praní špinavých peněz.

Sám Lehterä odmítl jakoukoliv spojitost s kriminální činností, mezi zadrženými podle finských médií není. Návyková látka měla být distribuována v regionu Tampere začátkem roku 2017, k prodeji docházelo mimo jiné i v restauracích.

Policie zveřejnila informaci o původu kokainu, který má pocházet z Nizozemska. Zatím není zřejmé, zda bude obviněn také třicetiletý finský hokejista. Pokud ano, za obchod s narkotiky mu bude hrozit trest odnětí svobody od jednoho do deseti let.

Lehterä má smlouvu s Philadelphií Flyers do konce příštího roku. Během letošní sezony by si měl přijít na 4,7 milionu dolarů, v létě 2019 se stane volným hráčem, pokud s ním klub smlouvu neprodlouží. Nový ročník NHL startuje už 3. října.

Podle předsezónních zápasů s ním zatím Flyers počítají jako s centrem čtvrté útočné formace. Na toto místo si ale brousí zuby také Michajl Vorobjov a Corban Knight. Ve třech přípravných utkáních zaznamenal finský útočník jednu vstřelenou branku.

Netrvalo dlouho a Lehterä už je na sociálních sítích terčem vtipných narážek. 

V únoru loňského roku vyšel na povrch článek švédského novináře Magnuse Nyströma z deníku Expressen, ve kterém pětice hokejistů z NHL anonymně popsala, jaké jsou drogové praktiky mezi profesionálními hokejisty.

„Hrálo se play-off a všichni jsme předváděli nejlepší hokej za celou sezonu. Ale něco bylo špatně. Dva hráči byli úplně šílení. Prostě byli neúnavní a všichni jsme se divili, co za tím je. Zavolal jsem jejich švédskému spoluhráči a on mi řekl, myslíme si, že na něčem jedou, skoro se s nimi nedá mluvit,” uvádí anonymní zdroj v článku. „Kokain je lepší než alkohol, nemáte z něj kocovinu,” dodává.

Jediným švédským hráčem, který se dosud přiznal k užívání kokainu během kariéry v NHL je legendární Börje Salming. Po svém přiznání dostal šestizápasový trest.

„Kokain byl na párty zvykem, hodně hokejistů to zkoušelo, já taky. Byla to hloupost a zpětně toho lituji.” Podle dalšího z anonymů držel vzhledem k Salmingovu distancu svou závislost v tajnosti.

„Dělá to spousta hráčů. Jen hrstka z nich se ale nechá chytit,” píše se v článku deníku Expressen.

Užívání drog ovlivnilo za posledních 10 let kariéry řady talentovaných hokejistů. V roce 2014 byl policisty zastaven útočník New Yorku Rangers Ryan Malone, opilý řídil auto a strážníci u něj našli i 1,3 gramu kokainu. Od té doby už se vítěz Stanley Cupu z roku 2008 v nejznámější hokejové lize světa neobjevil.

Útočník Zack Kassian byl v roce 2009 draftován jako třináctá volba draftu, výš než třeba Ryan O‘Reilly, Mike Hoffman či Marcus Johansson. V roce 2015 měl dopravní nehodu, při které si zlomil nos a nohu. Kassian tehdy auto neřídil, přesto byl pod vlivem drog. Jeho hokejový potenciál i vinou několika výměn nebyl naplněn.

A své problémy s drogami měli i takoví hráči jako Jarret Stoll, Mike Ribeiro, Mike Richards nebo dříve Theo Fleury či Darren McCarty.

Reklama

Související témata:

Doporučované