Hlavní obsah

Votice a Dobrovice se zapojí do středočeské integrované dopravy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zapojení do jednotného integrovaného systému Prahy a Středočeského kraje čeká tento měsíc dvě části středních Čech.

Článek

„Od 22. srpna bude možné jezdit na jednu jízdenku platící ve Středočeském kraji ve vlacích a autobusech v regionu Votic na Benešovsku, od 29. srpna také v Dobrovicích a okolí v okrese Mladá Boleslav,“ řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Začlenění krajů do systému PID (Pražské integrované dopravy) by mělo pomoci zlepšit dopravní obsluhu a tím i dostupnost regionálních center a Prahy. „Výhodou pro obyvatele z těchto regionů je, že na jednotnou jízdenku či na lítačku budou moci využívat dopravu téměř v celém Středočeském kraji,“ uvedla Jermanová.

Ve Voticích a okolí bude zavedeno 11 nových autobusových linek Pražské integrované dopravy (PID), zrušeno bude 19 linek, jež pod PID nespadají. Do jednotného integrovaného systému Prahy a Středočeského kraje tak bude nově zahrnuto 21 měst obcí Středočeského a Jihočeského kraje.

Hlavní změnou by mělo být zavedení linky 500 na trase Praha - Benešov - Olbramovice - Votice - Miličín - Tábor, po dohodě s Jihočeským krajem by měly vybrané linky pokračovat do Jindřichova Hradce nebo Třeboně. Linka 500 bude mít v Benešově zajištěnou návaznost na rychlík R17 ve směru do Prahy a zpět, v benešovské železniční stanici si budou moci lidé koupit předplatné jízdného PID. Jízdné budou moci cestující uplatnit pouze ke hranicím Středočeského kraje, pro cesty v Jihočeském kraji bude platit tarif vyhlášený dopravcem tohoto kraje.

O týden později, 29. srpna, se stanou součástí integrované dopravy také autobusové linky v Dobrovicích a okolí. Změní se pět linek a zavedeny budou čtyři nové. Spoje by měly hlavně zlepšit dostupnost Mladé Boleslavi. „Bude zabezpečena doprava na směny Škody Auto v Mladé Boleslavi, bude rozšířena dopravní obsluha v pracovní dny a v některých časech také nově zavedena víkendová doprava,“ dodala Jermanová. Podle ní by se také měly propojit obce mezi Mladou Boleslaví a Nymburkem a také by se mělo zlepšit spojení mezi Mladou Boleslaví a Lysou nad Labem.

Od 13. prosince by se do systému integrované dopravy měly začlenit i Berounsko a oblasti Hořovic a Rožmitálu pod Třemšínem. Rozšíření integrované dopravy bude stát kraj 25 milionů korun, peníze se využijí hlavně na technické dovybavení vozů a zvýšení dopravního výkonu.

Reklama

Doporučované