Hlavní obsah

Votice připravují stavbu dopravního terminálu, na akci budou shánět peníze

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Votice na Benešovsku chystají výstavbu dopravního terminálu na železničním nádraží, který lidem zjednoduší přestupování mezi vlaky a autobusy. Do konce roku chce město na projekt získat stavební povolení.

Článek

„Letos to chceme dokončit projekčně a mít stavební povolení a budeme shánět prostředky,“ uvedl Slavík. Na rozdíl od měst, která leží blíž k Praze, se Votice nemohou ucházet o peníze na takzvané integrované teritoriální investice (ITI) v pražské metropolitní oblasti. Město se ale podle starosty pokusí získat prostředky odjinud. „Věříme, že z modernizačního fondu nebo z jiných zdrojů na to peníze dostaneme,“ uvedl starosta Jiří Slavík (TOP 09). Přispět na projekt by podle něj mohl i Středočeský kraj.

Terminál má sloužit hlavně pro spojení s Prahou i Jihočeským krajem. Podle Slavíka půjde o moderní stavbu odpovídající požadavkům 21. století, součástí bude šest stání pro autobusy a parkoviště pro osobní auta. Parkovat u terminálu budou moci i cyklisté a motocyklisté, k dispozici bude i nabíjení pro elektromobily. Budova bude mít zelenou střechu a měla by být bezúdržbová.

Do budoucna by autobusové spoje měly končit u vlakového nádraží a z nynějšího malého autobusového nádraží v centru města se stane průjezdná stanice. Řidiči autobusů mají už nyní zázemí v přízemí nedávno opravené nádražní budovy, které si město pronajalo od Správy železnic. Objekt získal novou fasádu a zrekonstruovány byly i vnitřní prostory.

Dopravní terminály budují i další středočeská města. V minulosti přesunuli autobusové nádraží blíž k vlakovému v Berouně, přestupování se zjednodušilo také v Benešově, Sedlčanech na Příbramsku nebo Sázavě a Týnci nad Sázavou na Benešovsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované