Hlavní obsah

Čapí hnízdo mohli mít i v Brně, ale nechtěli ho. Zůstalo jen překvapení za 56 korun

Lidé na brněnských vánočních trzích mohou ochutnat desítky nápojů roztodivných názvů.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Eliška Hypšmanová, Filip Kříž, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na brněnských vánočních trzích se stánkaři předhánějí v originálních názvech nápojů, někteří si je dokonce za třicet tisíc korun nechávají opatřit ochrannou známkou.

Článek

Útulné prodejní stánky, poklidná atmosféra a tisíce návštěvníků. To vše pojí vánoční trhy v Praze, Vídni i Brně. Třetí město však vybočuje vynalézavostí místních prodejců. Předhánějí se v originálních vánočních nápojích, které se vymykají zvyklostem z jiných měst.

Lidé tak mají často pomotanou hlavu nejen z alkoholu a originálních ingrediencí, ale také z desítek názvů, které prodejci svým nápojům dali. V jednom dni ochutnají třeba Mrakomora, Čapunč, Vozembouch nebo Kokain.

Video: Podívejte se, čím letos Čechy táhnou vídeňské vánoční trhy

Reportáž Seznamu z vánočních trhů ve Vídni.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Reportéři Seznamu vyrazili na čtyři brněnská vánoční náměstí, ochutnali deset nápojů, které jsou mezi Brňany pověstné. A potvrzují, že se nevymykají jen potrhlými jmény, ale i originálními chutěmi. „Nejlepší prodejci mají s nabídkou nápojů volnou ruku. Jinak se snažíme, aby byly stánky specializované, sortiment si předem promýšlíme a na stánkaře jsme velmi přísní,“ říká ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Slávu brněnských adventních trhů pomáhal rozšířit za hranice města Turbomošt. Malý stánek v horní části Zelného trhu se stejnojmenným nápojem otevřel před deseti lety. Za jedinou dekádu se z něj stal fenomén. Kombinace jablečného moštu, jablkovice a speciálního bylinného macerátu se letos poprvé prodává také v dalších městech. „Dodržujeme původní recept a děláme to s láskou,” říká jednoduše jeden z autorů Adam Vodička.

Na Zelném trhu lidé stojí frontu už před druhou hodinou odpoledne. Někteří z nich s sebou nesou turbomošťácké hrnky, s nimiž dostanou na každý z třicítky nápojů slevu. Turbomošt letos na čtyřech adventních trzích obsadil pět stánků. Ochutnávači sbírají razítka, po čtyřech mají pátý nápoj zdarma. „Musíte ale obejít všechna čtyři náměstí. Měli jsme tu lidi, kteří to oběhli za 32 minut,“ smějí se prodejci.

Zelný trh kromě mnoha řemeslných výrobků nabízí i výlet do nápojové říše pohádek. Zájemci si v Pohádkovém baru poručí třeba Mrakomora, Rumburaka nebo Otce Scholastika. „Nejoblíbenější je Dorota Máchalová,” říká prodejce o kombinaci hruškového moštu a hruškovice.

Jen o kousek dál svítí na Polévkárně s punčovým barem nápis „Punče s tuningem”. „Do červeného nebo bílého punče přidáváme třeba malinovici nebo slivovici,” popisuje prodejce Martin Matoušek.

Adventní Dominikánské náměstí před Novou radnicí, kterému vévodí velký dřevěný betlém, je mnohem menší a plné gastronomie – pitím a jídlem oplývá všech jedenáct stánků.

Krátce po zahájení trhů tam lidé našli i Čapí hnízdo. Teď už se stánek jmenuje podle mateřské restaurace – Pivnice U Čápa.

„Některým lidem to vadilo, asi nechápali srandu. Název jsme nakonec změnili,“ hlásí smířlivě prodejce Manh Vu. Lidé si však pochutnají na Čapunči. Nápoj z jablečného cideru, pálenky, moštu, hřebíčku a skořice chutná výtečně.

Honest Guide: Vůně svařáku, pivo a zábava. Zabruslit si můžete i v centru Prahy

Seriál Honest Guide o předvánoční Praze.Video: Seznam Zprávy

Nejvíce živo je na náměstí Svobody. Právě tam sídlí nejznámější Vánoční bar, který s originálními názvy oslovil Brno jako první. Před více než deseti lety. Drinky jako Svoboďáček nebo Moraváček jsou v Brně legendární a lidé na ně stojí dlouhé fronty.

Pojmem se stal i Vozembouch. Nepřipravené ochutnávače zaskočí jeho řízná síla. Svařené víno doplňuje medovina a panák slivovice. „Měli jsme tady lidi, kteří si jich dali několik, a pak to nebyly příjemné zážitky,“ vzpomíná provozní Baru Vozembouch Ondřej Lang.

Nedaleký Punčový bar zase nabízí Rozkulhávače, v němž nechybí Becherovka, ve stánku Tutti Frutti zase prodávají i Kokain. „Od některých lidí dokonce slýchávám, že to s drinky na adventních trzích přeháníme. My to ale necháváme na kreativitě a kvalitě. Rozhoduje trh,” vysvětluje Janulíková.

Právě o kvalitu vína v horkých nápojích se přitom návštěvníci trhů bát nemusí. „Je dlouhodobě vysoká, složení kontrolujeme, nejsou s ním problémy,“ ujišťuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Pouť brněnskými vánočními trhy končíme na Moravském náměstí pod ruským kolem. U velkého kruhového stánku Turbomoštu postávají hloučky lidí, na některých z nich se už alkohol podepisuje. „Nejlepší je Tekuté štěstí,“ doporučuje jedna z dobře naladěných popíjejících. My ale končíme s Kámošovou holkou, dalším z místních nápojů. A očividně nejsme jediní.

Tipy reportérů Seznamu

Punč Republika – Vinárna U Lišáka – náměstí Svobody – rum Republica, čaj, perníčkový sirup, jablečný mošt, ovoce, 65 korun.

Vyvážený neotřelý nápoj, jednotlivé ingredience se výborně doplňují.

Turbomošt – Turbomošt – Zelný trh – jablečný mošt, jablkovice, koření, 50/65 korun.

Sladká vynikající klasika. Pozor, jablkovice uvnitř není skoro cítit a větší množství může s konzumentem rychle zamávat.

Čapunč – Pivnice U Čápa – Dominikánské náměstí – jablečný cider, jablečný most, jablkovice, skořice, hřebíček, hodně ovoce, 56 korun.

Příjemné překvapení z čapího sídla. Kombinace domácí pálenky, nakrájeného ovoce a cideru vytváří skvělou příchuť. Lze otestovat několik druhů.

Dorota Máchalová – Pohádkový Bar(ák) – Zelný trh – hruškovice, hruškový mošt, 55 korun.

Solidní hrušková alternativa k Turbomoštu.

Červený punč s malinovicovým „tuningem“ – Polévkárna s punčovým barem – Zelný trh – červené víno, rum, džus, malinovice, perníček, pomeranč, 60 korun.

Doporučujeme. Pálenka z malin skvěle ladí s dalšími přísadami.

Santův punč – Funky Donuts – Dominikánské náměstí – bílé víno, bourbon, čaj, pomeranč, 56 korun.

Hořčejší chuť pro experimentátory. Na stánku jsou další vychytané kombinace pro milovníky amerických ingrediencí.

Abuelo punč – Punčový bar – náměstí Svobody – bílé víno, rum abuelo, 60 korun.

Nasládlá chuť s rumovým ocasem.

Svoboďáček – Vánoční bar – náměstí Svobody – rum, medovina, víno, citron, 55 korun.

Tohle pijí Brňáné. Ale s mírou! Stačí dva hrnky a z plánovaných nákupů může rychle sejít.

Kámošova holka – Turbomošt – Moravské náměstí – ibiškové víno, bílý rum, sirup z lesních plodů, 50/65 korun.

Ibiškové víno a sirup dávají drinku velmi nasládlou chuť.

Vozembouch – Bar Vozembouch – náměstí Svobody – medovina, svařák, slivovice, 55 korun.

Brněnská klasika s ničivou sílou.

Reklama

Související témata:

Doporučované