Hlavní obsah

Vozítka Segway se vytratila z centra Prahy. Soud řekl, že zákaz platí

Verdikt soudu o zákazu vozítek segway v Praze.

 

Reklama

Pořadatelům zážitkových projížděk v metropoli začíná sezóna. Musí se vyrovnat se zákazy a výrazným omezením.

Článek

Na chodnících a cestách v centru Prahy už nenarazíte na turisty řádící na vozítku Segway. Nahradily je však obratem komerční projížďky na kolech, elektrokolech nebo například na elektrokoloběžkách.

Kvůli pražskému nařízení, které znamenalo plošný zákaz vozítek v širším centru metropole, skončily dvě firmy, které výlety v hlavním městě na vozítkách Segway organizovaly.

Problematické půjčovny se zahraničními majiteli již na trhu vidět nejsou, svůj byznys přesunuly do jiných evropských metropolí. Zbylé firmy, sdružené do Asociace Segway ČR, se přizpůsobily novým podmínkám.

Segway zmizel, nahrazují ho elektrokoloběžky:

Segway pozvolna nahrazují elektrokoloběžky.

Soud Praha versus Segway

Městský soud v Praze zamítl pátek žalobu asociace provozovatelů dvoukolek Segway na hlavní město. Sdružení se domáhalo zrušení vyhlášky, kterou magistrát loni zakázal vjezd vozítek do historických lokalit. Neuspělo. Více ve videu nahoře.

„Provozovateli jsou většinou cestovní kanceláře, které nabízejí komentované prohlídky na různých dopravních prostředcích, jako jsou kola nebo elektrokola,“ říká Jaroslav Endršt, mluvčí asociace.

Podle něj první výsledky z letošní sezóny ukazují, že turisté mají zájem spíše o Prahu než o typ dopravního prostředku a propady tržeb proto nejsou výrazné.

Staré problémy s vozítky Segway nicméně nahradily nové v podobě elektrických koloběžek i kol. Vozítka opět začínají nabízet „naháněči" přímo na pěších zónách v nejlukrativnějších místech Prahy, jako je například Staroměstské náměstí. A opět si se zákony a nařízeními příliš nelámou hlavu. „Zaznamenali jsme v užším centru zvýšený výskyt koloběžek a kol,“ potvrzuje i Jan Čihák, mluvčí pražské městské policie.

Strážníci podle něj k elektronovinkám na ulicích přistupují jako k jízdním kolům. To znamená, že budou trestat jízdu na chodníku.

Reklama

Doporučované