Hlavní obsah

Vpád Turecka do Sýrie může přinutit k odchodu až půl milionu lidí, míní koordinátor Člověka v tísni

Aktuální humanitární situaci na severovýchodě Sýrie popsal v rozhovoru pro Seznam koordinátor pomoci Člověka v tísni Tomáš Kocian.Video: Klára Mališová, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nevládní organizace poskytující pomoc v Sýrii varují v souvislosti s tureckou ofenzivou před hrozící humanitární krizí. Na severovýchodě země začíná chybět voda a zdravotnické potřeby, oblast z bezpečnostních důvodů opouští i zaměstnanci neziskových agentur. Za pouhý den uprchlo z oblasti 64 tisíc lidí, jejich počet ale bude podle koordinátora pomoci Člověka v tísni v Sýrii a Iráku Tomáše Kociana narůstat.

Článek

„V nejčernějších scénářích se mluví až o půl milionu lidí, které by to mohlo zasáhnout, pokud by Turci obsadili celé avizované nárazníkové pásmo,” míní Tomáš Kocian z neziskové organizace Člověk v tísni. Lidé podle něj prchají především na východ a jih země, kde je situace relativně stabilní.

Mapa k turecké ofenzivě na hranicích se Sýrií.

Organizace Člověk v tísni z obavy o jejich bezpečnost stáhla z oblasti vlastní pracovníky. „Věříme ale, že budeme během několika dnů zpátky v kondici a budeme opět schopni pomáhat lidem na útěku,” doufá Kocian.

Humanitární organizace pracující v oblasti kalkulovaly s celou řadou možných scénářů, jak by se situace v Sýrii ještě před vojenskou operací Turecka mohla vyvinout. Fakt, že k ní ve středu došlo, tak pro zahraniční zaměstnance Člověka v tísni nebyl podle Tomáše Kociana zas tak nečekaný. Překvapil je pouze rozsah turecké ofenzivy, která ale podle jeho slov proběhla v předpokládaných oblastech.

„Pro případ této situace se nakupovala řada věcí od základních věcí pro domácnost, jako jsou kuchyňské potřeby, deky, matrace. Nyní máme k dispozici i finanční dávky pro tři tisíce rodin. Na každou to vychází zhruba na 120 dolarů, což by mělo pomoci lidem zaplatit například ubytování, nebo si v prvních dnech a týdnech koupit nezbytné potraviny a léky,” uvedl koordinátor v rozhovoru.

V severovýchodní Sýrii ohrožuje aktuální konflikt až 1 milion 650 tisíc lidí. Podle Kociana jde ale o osoby, které potřebovaly humanitární pomoc už před jeho vypuknutím. „Je nicméně potřeba si uvědomit, že to nejsou jediní lidé v nouzi v Sýrii – daleko větší počty ohrožených lidí jsou na severozápadě v oblasti provincie Idlib a východního Aleppa. Tam je situace neméně dramatická, z hlediska humanitárního i horší než je momentálně na severovýchodě země,” míní koordinátor. Člověk v tísni proto část svých prostředků přesune, podle slov Tomáše Kociana ale jen do té míry, aby byla organizace dál schopná efektivně pracovat i v oblasti severozápadní Sýrie. „Vše ale záleží na tom, jak se situace v zemi dále vyvine,” shrnul.

Současná situace představuje hrozbu i pro 3,6 milionu syrských uprchlíků v Turecku. Tamní prezident Recep Tayyip Erdogan Evropské unii pohrozil, že pokud operaci označí za invazi, „otevře těmto běžencům dveře do Evropy". Turecká hlava státu je zároveň po „vyčištění oblasti od terorismu" plánuje přesídlit do takzvaného bezpečnostního pásma na severovýchodě Sýrie. Podle odhadů humanitárních organizací ale až 83 procent z nich z tohoto území nepochází. Podle Tomáše Kociana by tak došlo k hrubému porušení mezinárodního humanitárního práva, krok by mohl vyvolat i napětí mezi místním obyvatelstvem. Oblast je navíc kvůli nepříznivým přírodním podmínkám – místy jde o polopoušť s nedostatkem vodních zdrojů – těžko obyvatelná a chybí zde infrastruktura.

Reklama

Doporučované