Hlavní obsah

Vpředu byznys, vzadu párty. Kadeřníci hlásí, že všichni chtějí na Jágra

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr může oprášit svůj oblíbený účes z mládí. Je to zase hit.

Reklama

Můžete se tomu smát, nemusí se vám to líbit, ale nakonec to třeba zkusíte. „Šlong“ je zpět. Vážně i nevážně o módě ve víkendovém sloupku Seznam Zpráv.

Článek

Je to pár dní, co byl vzhled tohoto národa „spasen“. Tedy té části, které k úpravě toho, co má na hlavě, nestačí holicí strojek, nebo není tak šikovná s kulmou a natáčkami jako ministryně financí. Otevřela se kadeřnictví.

Což je ten pravý čas podívat se na trendy, které pro tento rok „diktuje“ móda. A ten nejčastěji skloňovaný dává možnost zavzpomínat na „staré dobré časy“ a vrátit se k ikonickému looku jednoho ze soudobých národních hrdinů – Jaromíra Jágra. Z přelomu 80. a 90. let je v českých zemích jen několik málo „nezapomenutelných“ módních okamžiků. Superkrátké šortky Paľa Habery, podivuhodně pestrobarevné kravaty Karla Gotta doplněné obleky s leskem, samozřejmě nezapomenutelná fialová saka a bílé ponožky v černých mokasínech podnikatelů i „podnikatelů“. A pak Jágrův „šlong“, „vpředu byznys, vzadu párty“ nebo v zahraničí oblíbený výraz „muleta“. Zkrátka krátký sestřih vepředu a nahoře a „deka“ pramenů splývající vzadu na ramena.

Celý sloupek si také můžete poslechnout v audioverzi.

A jakkoli byl sestřih mladšího Jágrova já po léta vysmíván, potkal ho nyní stejný osud jako opovrhované ponožky do sandálů, které se staly před pár lety celosvětovým hitem.

Jak píše deník The Guardian, jestli potřebujete potvrzení, že jde skutečně o trend, podívejte se na sestřih Miley Cyrrus. Ta sama o sobě není tím, kdo udává trendy, ale je tím, kdo je velmi brzy následuje. A když na sobě něco má, pak je to „ložené“. Mimochodem tou, kdo trendy udává, bývá často popová a již delší dobu i fashion hvězda Rihanna. A ta si verzi Jágrova „šlongu“ střihla už někdy před deseti lety.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Miley Cyrrus se neveze jen na houpající se kouli, ale také na vlně trendu „šlong“.

„Možná, že to k vám ještě nedorazilo. Ale věřte mi, brzy to bude všude,“ prohlásila londýnská kadeřnice Sophia Hiltonová na svém Instagramu, kde má přes 100 tisíc followerů. A hlavně je to dáma, která pořádá online školení pro stovky kadeřníků po celém světě.

Oproti oblíbenému sestřihu z přelomu 80. a 90. let má ten dnešní pár úprav. Je víc strukturovaný. Neboli nejsou to jen dvě rozdělené zóny pečlivého krátkého sestřihu v některých případech až na „ježka“ a pak masa dlouhých vlasů. Jsou to různorodě prostříhané delší a kratší prameny jak na horní části lebky, tak i ty opticky tvořící závoj na krku.

Rozhodně to nemá vypadat jako nedávný záběr postlockdownového účesu bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, který připomínal prodejce hůlek pana Ollivandera ze ságy o Harrym Potterovi.

Jak už to tak v pozlátkovém módním světě bývá, vylepšený účes si svůj status trendu potvrdil i novým slovem. V anglofonním světě se mu říká „shullet“. Jde o složeninu slov „shaggy“ (rozcuchaný) a právě „mullet“ (což je výraz označující právě dlouhé vlasy na krku).

Kadeřníci pro návrat šlongu s nádechem rozcuchaného rebelství mají hned několik vysvětlení. Celkově se vrací hned několik hitů minulosti. Mezi nimi přilbička s geometricky přesnou ofinou. Mikádo, ať už přísně hladké, jaké nosí „ďábelská“ šéfka americké módní bible Vogue Anna Wintourová, nebo zvlněné či rozcuchané, či dokonce asymetrické. Nebo také klasika 90. let „mokrý účes“. To jen tak, abyste si mohli při své vytoužené návštěvě kadeřníka vybrat i něco jiného než „na Jágra“.

Rozčepýřené účesy, šlong a také třeba právě vzhled „vylezl/a jsem právě zpod sprchy“ má kromě toho ještě zásadní výhodu. Dají se v nich dobře skrýt nezdařené pokusy z domácího řešení přerostlých vlasů v uplynulých měsících ve znamení zavřených kadeřnictví.

Foto: Courtesy Saint Laurent

Extrémní sestřih v podání značky Saint Laurent.

Ale ani tyto důvody některým odborníkům nestačí. Jak poznamenává jeden z předních módních magazínů L‘ Officiel , není úplně jasné, proč se tento trend znovu tak prosadil. Ale z aktuálních přehlídek předních módních domů je zřejmé, že mu není vyhnutí. Můžete ho mít v uvolněnějším stylu, jaký prezentovaly ve svých nových kolekcích Louis Vuitton nebo Givenchy, případně zastřižený jako kartáč ne nepodobný alteregu Davida Bowieho Ziggymu Stardustovi, který předvedla značka Saint Laurent. Ale vždy si to máte odvážně užít. Ostatně, když se vám to nebude moc líbit, vlasy dorostou.

Reklama

Doporučované