Hlavní obsah

Vracíme prestiž botám ze Zlínského kraje, říká šéf Prabosu. Sám testuje každý model

O byznysu v obuvnictví s ředitelem firmy Prabos Jaroslavem Palátem.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kurzový lístek pražské burzy se loni rozšířil o další dividendovou firmu. Výrobce obuvi z baťovského kraje Prabos má velké růstové ambice. O tom, jak je chce naplnit, jsme ve studiu hovořili s jejím ředitelem Jaroslavem Palátem.

Článek

Tradice firmy Prabos sahá až do roku 1860, kdy její předchůdkyně zpracovávala usně, po první světové válce pak zahájila výrobu obuvi. Dnes se firma řadí mezi přední výrobce specializované obuvi, tedy ochranné či vojenské, v regionu střední a východní Evropy.

„Komfort při práci je neoddělitelnou součástí výběru zaměstnání, a proto je kvalitní pracovní obuv zaměstnanci vyžadována,“ popisuje jeden z důvodů úspěchu Prabosu v segmentu pracovní obuvi Jaroslav Palát.

Společnost, k jejímž zákazníkům patří i ČEZ nebo Škoda Auto, je poměrně závislá na velkých státních zakázkách, ale svoji produkci se snaží diverzifikovat. „Umíme využít zkušenosti z výroby pracovní obuvi ve volnočasovém segmentu, protože dobrá bota do hor je konstrukčně podobná té pracovní,“ vysvětluje Palát.

V maloobchodním segmentu firmě pomáhají i nové technologie, jako jsou 3D tisk nebo mobilní aplikace pro přizpůsobování on-line prodeje volnočasové obuvi specifickým požadavkům zákazníků.

Prabos od vstupu na trh START pražské burzy pro malé české firmy si drží nízkou úroveň zadlužení. „Letos čekáme růst tržeb na 400 milionů korun a čistý zisk 43,7 milionu korun,“ odhaduje Jaroslav Palát.

Prabos by investory mohl mimo jiné oslovit zajímavou dividendou. „Ze zisku z loňského roku hodláme vyplatit 14,7 Kč na akcii, přičemž do budoucna by dividenda mohla růst,“ shrnuje důvody, proč by se investoři měli zajímat o akcie Prabosu, jeho ředitel Jaroslav Palát.

Reklama

Související témata:

Doporučované