Hlavní obsah

Vracíme se do březnového „normálu“. Očkovat se bude zase méně

Foto: Jan Mihaliček

Podle očkovacích center za zrychlení očkování v minulých týdnech mohla dvojnásobná dodávka vakcín firmy Pfizer v 11. týdnu.

Reklama

Tempo vakcinace zpomaluje. Stát je schopen dosáhnout sta tisíc vakcinací denně, jakmile bude mít k dispozici tři miliony dávek měsíčně. Podle zástupců očkovacích center je nyní hlavní problém v počtu vakcín.

Článek

V minulých dvou týdnech se stalo standardem, že se denně podalo mezi 40 a 50 tisíci dávek vakcíny proti covidu-19. O víkendu počet neklesl pod 10 tisíc. Až tuto neděli.

V neděli se vyočkovalo nejméně dávek vakcíny od začátku března, konkrétně 8 077 dávek, což je o téměř pět tisíc méně než před týdnem. Mezi víkendy je pak v součtu rozdíl 7 300 dávek. Největší rozdíl byl zaznamenán v Kraji Vysočina a v Jihomoravském kraji, pokles o 1 200 dávek zaznamenali například v Královéhradeckém kraji nebo Moravskoslezském kraji.

Seznam Zprávy zjišťovaly, zda šlo jen o anomálii. Podle lidí, kteří mají očkování na starosti, ale opravdu nastal zlom, který je daný počtem vakcín.

Podle koordinátora očkování Jihomoravského kraje Lukáše Homoly se Česko vrací do „normálních“ očkovacích hodnot. Čísla k 50 tisícům byla daná bonusovými dodávkami vakcín, a to v nejbližších dnech není v plánu.

„Důvod je v jednorázovém dvounásobném zvýšení vakcín Pfizer, které byly aplikovány v 11. týdnu, což vedlo ke krátkodobému zrychlení. V porovnání s tím vypadají následující týdny jako zpomalení, ale ve skutečnosti je to návrat do březnového normálu,“ vysvětlil vzniklou situaci krajský koordinátor Homola.

Podobně se vyjádřila i tisková mluvčí Kraje Vysočina, kde je pokles nejvýraznější. „Jen pro úplnost, před 14 dny jsme dostali 11 plat očkovací látky, což se velice příznivě projevilo v číslech proočkovanosti, minulý týden 4 plata, nyní očekáváme 6 plat a příští týden opět 6 plat. Z toho vyplývá, že nebude příliš prostor na zrychlení, což se podepíše na rozsahu provozu center,“ vysvětlila Seznam Zprávám Jitka Svatošová, která informace čerpala z očkovacích center na Vysočině.

I v Královehradeckém kraji přiznávají, že předminulý týden měli dvojnásobek vakcíny než tento týden, což se projevilo na očkování.

Úzké hrdlo představuje počet vakcín

Podle zástupců očkovacích center a krajů tak není problém, že by centra nestíhala očkovat, ale spíše nedostatečné množství vakcín.

„Při dostatku vakcín má Jihomoravský kraj kapacitu kolem 20 000 dávek denně. Očkovací kapacity skutečně nejsou problém. Úzké hrdlo představuje počet vakcín. Stát je schopen dosáhnout očkování 100 000 dávek denně, jakmile dorazí 3 miliony vakcín měsíčně,“ vysvětlil Seznam Zprávám Homola.

Zatím Česko obdrželo podle premiéra Andreje Babiše celkem 1 513 370 dávek vakcín. Příští týden má podle Babiše dorazit do Česka dohromady 222 420 dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNtech, Moderna a AstraZeneca.

Očkovací centra tak očkují podle toho, kolik mají vakcín k dispozici. Například Nemocnice v Havlíčkově Brodě předminulý víkend vyočkovala dohromady 935 dávek, za poslední víkend nevyočkovala ani jednu dávku. „Měli jsme rozplánované očkování přes týden a samozřejmě důležitým faktorem je množství vakcíny,“ vysvětlila Seznam Zprávám Petra Černo, tisková mluvčí nemocnice.

„Předminulý týden jsme měli téměř dvojnásobné množství očkovací látky než v týdnu minulém, proto jsme předminulý víkend v našich nemocnicích očkovali více než minulý víkend,“ potvrzuje i mluvčí zdravotnického holdingu v Královéhradeckém kraji Lucie Chytilová, která zastupuje například nemocnici v Náchodě.

Musíme počítat s druhou dávkou

Situaci komplikuje i nutnost očkovat druhou dávkou. „Nyní se musíme soustředit na revakcinaci, která je automaticky plánována,“ píší očkovací centra z Vysočiny. „Počet očkovaných bude stabilní, i nové dodávky budou z 75 % určené na přeočkování,“ potvrzuje Homola z Jihomoravského kraje, že centra musí počítat s druhou dávkou vakcíny. U firmy Pfizer se druhá dávka podává po 21 dnech, u Moderny po 28 dnech a u AstraZeneca je to 12 týdnů.

Největší mezitýdenní pokles zaznamenaly kraje, kde se o víkendech nejvíce očkuje. Na Vysočině se počet snížil z 3833 na méně než třetinu, v Jihomoravském kraji místo 3282 dávek podali jen méně než 900. Pokles o téměř 2000 dávek zaznamenal také Ústecký kraj a zhruba na polovinu poklesla rychlost očkování ve Středočeském kraji. O více než 1200 dávek méně bylo podáno v Moravskoslezském nebo Královéhradeckém kraji.

Očkování proti onemocnění covid-19 v Česku začalo 27. prosince. Od té doby dostal alespoň jednu dávku vakcíny téměř milion lidí a obě potřebné dávky má skoro 359.000 lidí. Počátkem března tempo vakcinace zrychlilo, nyní byl však zaznamenán pokles.

Reklama

Doporučované