Hlavní obsah

Vrah Dahlgren bude žádat o návrat do USA. Místo českého doživotí chce do americké léčebny

Dahlgren v roce 2013 v Brně zavraždil své čtyři příbuzné.

 

Reklama

Doživotně odsouzený vrah Kevin Dahlgren, který v květnu 2013 zavraždil v Brně své čtyři příbuzné, bude žádat o přemístění do USA. Tam by zbytek života nejspíš strávil v psychiatrické léčebně.

Článek

Američan Kevin Dahlgren, odsouzený v České republice k doživotnímu trestu za vraždu svých čtyř příbuzných v Brně, chce zbytek života strávit raději v americké psychiatrické léčebně než v českém vězení.

Dahlgren je připravený podat každým dnem prostřednictvím svého advokáta žádost o přemístění do USA.

Že bude chtít Dahlgren po svém odsouzení přemístit do Ameriky, to řekl jeho advokát už letos v březnu poté, co doživotní trest pro jeho klienta potvrdil olomoucký vrchní soud. Žádost o přemístění do USA ale tehdy nakonec nepodal. Rozhodl se ještě předtím podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Právě dovoláním se teď Američan ještě naposledy pokouší zvrátit rozhodnutí o doživotním trestu. Žádá, aby byl trest buď zcela, nebo alespoň částečně nahrazen pobytem v takzvané zabezpečovací detenci. O Dahlgrenově žádosti by měl Nejvyšší soud rozhodnout v nejbližších týdnech.

Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil své čtyři české příbuzné v květnu 2013 v Brně Ivanovicích. Poté odjel na vídeňské letiště a odletěl do Spojených států, kde byl zadržen hned po přistání. Po dvou letech ho Spojené státy jako vůbec prvního Američana vydaly do České republiky.

Ke čtyřnásobné vraždě se přiznal. Soudu se ale pokoušel dokázat, že je psychicky nemocný. To vyvrátili soudní znalci.

Pokud by alespoň místo části trestu byla Dahlgrenovi uložena zabezpečovací detence, znamenalo by to, že ve Spojených státech by mohl nejspíš zbytek života strávit nikoliv ve vězení, ale v psychiatrické léčebně. Zatímco v České republice je totiž zabezpečovací detence vězeňským zařízením, v Americe identický typ vězeňského zařízení nemají. Zřejmě by ho tak nahradila právě nějaká psychiatrická léčebna.

Reklama

Doporučované