Hlavní obsah

Vrah, který hodil oběť do Orlíku, opustil předčasně věznici. První kroky vedly do restaurace

Vladimír Mikuš byl propuštěn na svobodu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Propuštění Vladimíra Mikuše, jehož případ ztvárnil televizní seriál Případy 1. oddělení, nařídil Městský soud v Praze.

Článek

Z věznice v Praze-Ruzyni byl ve středu kolem druhé hodiny odpoledne propuštěn na podmínku pachatel vraždy, kterou v televizi ztvárnili autoři seriálu Případy 1. oddělení.

Okamžité propuštění Vladimíra Mikuše nařídil dopoledne  Městský soud v Praze.

O propuštění na sedmiletou podmínku rozhodl už v polovině dubna Obvodní soud v Praze 6. Žalobci podali proti tomuto verdiktu stížnost, ale Městský soud ji zamítl.

Mikuš opustil věznici zadním vchodem, což nebývá obvyklé, a ihned zamířil do blízké restaurace.

Kauzu odsouzeného vraha Vladimíra Mikuše proslavilo nejen to, že pachatel byl usvědčen vlastně až po prvním nepravomocném verdiktu, ale zejména její zmíněné zpracování v televizním seriálu.

Video: Obvodní soud propustil Vladimíra Mikuše

Vladimír Mikuš a jeho oběť.Video: Hanuš Hanslík

Mikušův případ začal v roce 2007, kdy podle verdiktu zavraždil svoji milenku.

Vylákal ji z Prahy do Plzně na schůzku, na které ji napadl. Nejdříve ji paralyzoval výstřelem z plynové pistole, pak ji svázal a nasadil jí na hlavu igelitový pytel, kterým ji udusil. Sám pak utekl do zahraničí a předstíral, že cestuje po světě i s ní. Nakonec ho policie zadržela v Německu.

Policisté podle řady indicií od začátku vyšetřování věděli, že Mikuš svou přítelkyni zavraždil. Nemohli ale najít tělo oběti, bez kterého nemohli vraždu dokázat. Mikuše tak nejdříve Městský soud v Praze odsoudil pouze za ublížení na zdraví s následkem smrti na šest let do vězení. Proti tomuto trestu se Mikuš odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, protože chtěl docílit svého osvobození.

Policisté ale nepřestávali pátrat a jen pět dní před naplánovaným odvolacím jednáním našli tělo oběti. Zavražděná žena byla v plastové bedně potopené v Orlické přehradě.

Mikuš díky tomu nakonec dostal za vraždu trest čtrnáct let vězení. Po deseti odsezených letech může žádat o podmínečné propuštění, což také udělal. Argumentuje mimo jiné tím, že patří k nejposlušnějším vězňům. V ruzyňské věznici pracuje jako knihovník a za mřížemi dálkově vystudoval teologickou fakultu.

Jeho první žádosti o podmínečné propuštění, kterou Mikuš podal už před rokem, soud nevyhověl.

Reklama

Doporučované