Hlavní obsah

Vrah z Paroubkovy oslavy chtěl na svobodu, žalobce žádá nový posudek

Soud o Ďuričkově propuštění nerozhodl, žalobce si vyžádal další posudek. Živě od soudu reportér Seznam Zpráv Hanuš Hanslík.

 

Reklama

Vrah Václava Kočky mladšího Bohumír Ďuričko má šanci, aby mu byl trest za vraždu podmínečně zkrácen. Soud zatím nerozhodl, žalobce požádal o nový psychologický posudek.

Článek

Téměř devět let starý případ, kdy na oslavě nové knihy tehdejšího lídra sociální demokracie Jiřího Paroubka zastřelil opilý milionář Bohumír Ďuričko člena vlivné pražské rodiny Václava Kočku, ožívá u Okresního soudu v Karviné.

Syn známého organizátora Matějské pouti a Paroubkova přítele se s tehdejším provozovatelem hotelu Axa na večírku pohádal. Ďuričko měl u sebe pistoli a Kočku mladšího zastřelil třemi ranami.

Dostal 12,5 roku vězení a nyní, po odpykání dvou třetin trestu, se rozhoduje o jeho podmínečném propuštění.

Vrah se ve čtvrtek znovu omluvil poškozeným a ubezpečil je, že jim z jeho strany nic nehrozí. Řekl, že si ve vězení prošel lidským peklem koncentrovaného zla, kdy zvládnout psychický tlak je často nad lidské síly, a že jeho jedinou snahou bylo přežít.

Zmocněnkyně rodiny Kočkových Jana Procházková Libíčková minulý týden novinářům řekla, že rodina si Ďuričkovo propuštění nedovede představit. Podobně mluvil v rozhovoru pro Seznam také bratr Ďuričkovy oběti Jan Kočka.

Video: Rozhovor Jiřího Kubíka s Janem Kočkou

Rozhovor s Janem Kočkou.

Reportér Seznamu jednání u karvinského soudu sleduje a navzdory odmítavému postoji pozůstalých nejsou podle jeho informací Ďuričkovy naděje na úspěch vůbec mizivé.

Bývalý hoteliér uhradil všechny závazky (odškodné rodině Kočkových bylo soudem stanoveno na více než jeden a půl milionu korun) a vězeňští vychovatelé mu dávají dobré posudky. Stal se z něho prý bezproblémový vězeň a vězeňská komise jeho propuštění doporučila.

Reportér Hanuš Hanslík živě od soudu v Karviné: Co zaznělo při projednávání žádosti o propuštění na svobodu?Video: Hanuš Hanslík

Soud žádost o podmíněné propuštění začal projednávat už na začátku dubna. Sám Ďuričko tam řekl, že lituje toho, co udělal, a že své odsouzení pokládá za spravedlivé. Na svobodě prý chce pomáhat společnosti i poškozeným. Slíbil také, že nebude pít alkohol.

Zástupkyně rodiny Kočkových naopak u soudu prohlásila, že rodina s jeho propuštěním nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované