Hlavní obsah

Vrahové Chášakdžího chtěli, aby před smrtí napsal dopis synovi

Vrahové Chášakdžího chtěli, aby poslal dopis synovi.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Novináře Chášakdžího údajně před smrtí nutili, aby napsal svému synovi. Po Spojených státech na Saúdy kvůli novinářově vraždě uvalilo sankce i Německo.

Článek

Saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího prý jeho vrahové před smrtí nutili, aby poslal zprávu svému synovi, který byl tehdy držen v Saúdské Arábii. Napsal to turecký list Hürriyet, který se odvolává na nejnovější poznatky z vyšetřování. Opoziční novinář byl zavražděn 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Jeho vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podle listu The Washington Post dospěla k závěru, že vraždu Chášakdžího, který byl kritikem režimu v Saúdské Arábii, nařídil přímo saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

„Tým, který byl složen z blízkých spolupracovníků korunního prince Muhammada bin Salmána, Chášakdžímu přikázal, aby napsal zprávu svému synovi, jinak bude odvlečen do Saúdské Arábie. Chášakdží to odmítl, což vedlo k roztržce, která skončila tím, že byl uškrcen provazem, anebo udušen pomocí plastového pytle," napsal sloupkař deníku Hürriyet Abdulkadir Selvi.

Syn zavražděného novináře Saláh Chášakdží má občanství Saúdské Arábie i Spojených států a nesměl donedávna vycestovat. Po tlaku amerického ministerstva zahraničí mohl opustit Saúdskou Arábii 25. října – den poté, co veřejně přijal kondolenci od korunního prince.

„Má se za to, že 15členné vražedné komando, které přicestovalo do Turecka, Saláha kontaktovalo. Podle jedné z teorií chtěli Chášakdžího přinutit, aby svému synovi poslal zprávu, kterou by po (novinářově) smrti použili jako alibi," napsal Selvi.

Tentýž novinář minulý pátek uvedl, že Turecko má více důkazů, mimo jiné další nahrávku, že vražda opozičního novináře ze začátku října byla naplánovaná. Zmiňovaná nahrávka podle Selviho protiřečí klíčovým závěrům saúdskoarabské generální prokuratury. Ta minulý čtvrtek oznámila, že žádá trest smrti pro pět z 11 osob obžalovaných z podílu na vraždě novináře. Ve stejný den zveřejnily Spojené státy sankce proti sedmnácti občanům Saúdské Arábie, kteří nesmí vstoupit na jejich území.

Německo se rozhodlo kvůli kauze zavražděného novináře Džamála Chášakdžího zakázat vstup do země osmnácti občanům Saúdské Arábie. Na okraj jednání ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie v Bruselu to oznámil šéf německé diplomacie Heiko Maas. Osoby ze sankčního seznamu podle něj mají spojitost s vraždou novináře v Istanbulu.

„V případu Chášakdží máme stále více otázek než odpovědí. Úzce spolupracujeme s Francií a Británií. Německo zahájilo proceduru, aby zakázalo vstup 18 saúdskoarabským občanům, kteří pravděpodobně mají co do činění s tímto případem," uvedl Maas na Twitteru. Novinářům v Bruselu řekl, že Berlín od Rijádu očekává další vysvětlení a vyhrazuje si právo na „další kroky“, pokud ho nedostane. Otázkou podle Maase zůstává mimo jiné to, kdo jsou lidé v pozadí vraždy.

Německé ministerstvo hospodářství oznámilo, že vláda zastavila veškerý vývoz zbraní a zbrojního materiálu do Saúdské Arábie. Dosud se zákaz týkal jen nových vývozních povolení, podle prohlášení nebudou moci vyvézt zbrojařské firmy do monarchie na Arabském poloostrově ale ani to zboží, pro jehož export už povolení dříve dostaly. Kolika povolení se to týká, není zatím jasné. Podle agentury DPA by se krok německé vlády mohl dotknout například loděnic ve Wolgastu na severovýchodě Německa, které chtěly do Saúdské Arábie dodat ještě dvacet hlídkových lodí. Tato zakázka přímo souvisí se třemi sty pracovními místy.

Reklama

Doporučované