Hlavní obsah

Vrátí rychlé testy život k normálu? Naděje si dělá vláda, byznys i sport

Foto: Shutterstock.com

Do konce roku projdou testováním na covid-19 antigenní metodou statisíce, možná i miliony Čechů.

Reklama

Výsledky nové studie z Ostravska ukazují, že antigenní testy na koronavirus jsou dostatečně kvalitní pro masové nasazení. Nadšení ale tlumí pochybnosti některých odborníků o jejich spolehlivosti.

Článek

Testování na koronavirus v Česku se začíná výrazně proměňovat. Rozbíhá se široké nasazení rychlých testů s antigenní metodou, které co do počtu zastíní původně dominantní způsob odhalování nákazy přes těžkopádnější, ale přesnější metodu PCR.

Cíl je zřejmý - účinněji zjišťovat šíření viru a pružně tomu přizpůsobovat omezení, která komplikují běžné životy lidí a tvrdě zasáhla školství, podniky, kulturu i sport.

Rozmach nového způsobu odhalování viru začal už s rozvozem antigenních testů do stovek domovů seniorů a dalších sociálních zařízení. V prosinci chce Ministerstvo zdravotnictví hromadně testovat učitele a před Vánoci chystá bezúhradové testování na covid-19 pro všechny občany. Větší zapojení antigenních testů se promítne i do nové testovací strategie, kterou má v pátek představit ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Už ve čtvrtek dostali zastánci antigenních testů vítanou munici od odborníků. Krajská nemocnice v Karviné oznámila výsledky srovnávací studie pěti antigenních testů. Většina ze zkoumaných vzorků se podle studie osvědčila a jsou vhodné pro širší použití.

„Senzitivita u velké části testů se pohybuje kolem 90 procent i více, což bylo pro nás velmi zásadní zjištění,“ řekla viroložka Hana Zelená z ostravského zdravotního ústavu na tiskové konferenci.

Antigenní testy podle studie velmi dobře obstály i ve srovnání s obecně přesnějšími PCR testy - podle autorů studie lépe odhalují infekční šiřitele viru.

„Většinu z antigenních testů, které jsme zkoumali, bychom doporučili pro vyhledávání právě těch infekčních jedinců, kteří vylučují infekční viry a mohou představovat riziko pro své okolí,“ uvedla viroložka Zelená.

Co znamená citlivost testu?

U testů se hodnotí citlivost a specificita. Citlivost (senzitivita) testu vyjadřuje, jaký podíl ze vzorků, které mají mít správně pozitivní výsledek, vyhodnotí tento test jako pozitivní. Specificita znamená, jaký podíl vzorků, které mají mít správně negativní výsledek, vyhodnotí tento test jako negativní. Obě hodnoty se vyjadřují v procentech.

Představené výsledky ocenil premiér Andrej Babiš, jeho poradce a dřívější ministr zdravotnictví Roman Prymula i zástupci sportovců a byznysu.

„Pro sportovní odvětví by to mohlo být naprosto revoluční,“ řekl šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za hnutí ANO). Zdůraznil, že kromě profesionálů většina lidí v oddílech nemůže plnohodnotně sportovat. Studie podle něj může zajistit, že se na sportoviště budou moci vrátit hlavně děti.

„Pro nás je podstatné, že to není jenom cesta z lockdownu, ale je to možný způsob, jak kontrolovaně a za velmi tvrdých režimových opatření provozovat služby a obchod,“ přidal se Ivo Hlaváč, který vede zdravotnickou sekci v Hospodářské komoře.

Například kadeřnice by podle něj mohla i za současného čtvrtého stupně rizika protiepidemického systému PES individuálně někoho ostříhat, pokud si jednou týdně udělá antigenní test.

Foto: Nemocnice s poliklinikou Karviná - Ráj, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Seznam Zprávy

Srovnání citlivosti antigenních testů a PCR testů po kultivaci ze studie karvinské nemocnice a ostravského zdravotního ústavu.

Toto nadšení ale tlumí opatrný postoj některých odborníků k antigenním testům. Například z říjnové studii Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole vyšly antigenní testy o poznání hůře, citlivost byla stanovena jen na zhruba 70 procent.

Šlo ale o jinou metodiku srovnání, než zdůrazňuje studie z Ostravska.

Podle viroložky Zelené je metoda PCR „nesmírně citlivá“ a označuje jako pozitivní i lidi s velmi nízkou dávkou viru. Proto její tým postavil své závěry na srovnání se vzorky, které se po vyhodnocení PCR metodou ještě kultivovaly na tkáňové kultuře. Jako pozitivní pak vyšla jen část z těchto vzorků.

Právě proti způsobu srovnávání antigenních testů v nové studii se ohradili někteří lidé z oboru, kteří zdůrazňují spolehlivost PCR testů.

„Považujeme za nesprávnou interpretaci, že co nelze vykultivovat, znamená, že není infekční. Bylo by nutné ukázat na srovnání u lidí se slabou virovou náloží na začátku a na konci infekce,“ uvedl pro Seznam Zprávy Václav Navrátil, šéf české společnosti Diana Biotechnologies, která PCR testy vyrábí.

Navrátil také varoval před závěrem, že PCR metoda dává falešné výsledky o pozitivním nálezu. „Naopak pokud zachytí o 25 až 50 procent případů více než antigenní testy, tak to může hrát klíčovou úlohu pro dlouhodobé potlačení šíření nemoci,“ dodal Navrátil.

Oficiální doporučení Laboratorní pracovní skupiny při Ministerstvu zdravotnictví zní, aby se antigenní testy používaly hromadně v ohniscích nákazy a pozitivní výsledky se kontrolovaly následným testem metodou PCR. Tímto způsobem se také zpravidla zatím postupuje.

Ačkoli odborníci spjatí se studií ve čtvrtek zdůrazňovali, že se musí používat jenom antigenní testy s osvědčenou kvalitou, jména výrobců testů, které studie srovnávala, nezveřejnili.

Seznam Zprávy už ve středu upozornily, že mezi pěticí zkoumaných testů není ten, který nechala vláda nakoupit v počtu dvou milionů kusů a používá se v domovech seniorů.

Podle premiéra Babiše ani epidemiologa Prymuly není řešením, aby se používal jen jeden test od vybraného výrobce.

„Předpokládám, že je více výrobců, kteří mají dobré antigenní testy,“ řekl ve čtvrtek Babiš. Podle Prymuly jsou antigenních testů od různých výrobců v současnosti „četné desítky“ a kromě kvality se musí brát v potaz také jejich dostupnost.

Prymula také řekl, že podle výsledků studie by se požadovaná hodnota citlivosti u antigenních testů měla pohybovat kolem 95 procent.

Ve vládním usnesení z 2. listopadu, které upřesnilo podmínky antigenních testů pro plošné nasazení v sociálních zařízeních, byla přitom minimální citlivost testu stanovena jen na 90 procent. Test od společnosti Abbott, který vláda vybrala pro domovy seniorů, udává na letáku citlivost více než 93 procent.

Reklama

Doporučované