Hlavní obsah

Vrátí se cigarety do hospod? Senátoři chtějí změkčit zákaz kouření

V Duelu o zákazu kouření diskutovali senátor Ivo Valenta za stranu Soukromníků a prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zákonodárce čeká další debata o protikuřáckém zákonu. Skupina šesti senátorů se znovu snaží prolomit už několik měsíců platná pravidla. V restauracích by podle nich měly být kuřárny bez obsluhy, kam by nesměli mladiství. Menší bary by pak měly dostat úplnou výjimku ze zákona. Podobnou snahu přitom zákonodárci nedávno odmítli. Nepůjde tedy jen o další marný pokus v řadě? Nebo se po říjnových volbách zásadně promění rozložení sil a změna pravidel by mohla projít?

Článek

Téma Duelu Seznamu, ve kterém diskutovali senátor Ivo Valenta za stranu Soukromníků a prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.

Senát bude řešit nový pokus o zmírnění protikuřáckého zákona. Návrh šesti senátorů v čele s Ivo Valentou (za Soukromníky) počítá opětovně s tím, že by v hospodách mohly být kuřárny bez obsluhy. Podobný senátorský návrh horní komora odmítla loni v prosinci, aktuální předlohu bude schvalovat zřejmě až v povolebním složení. Sněmovna, k níž by se senátorský návrh případně dostal k projednání, odmítla obdobnou poslaneckou novelu letos v květnu.

Tvůrci předlohy ve zdůvodnění návrhu nijak nezmínili ani tyto neúspěšné snahy, ani dubnový verdikt Ústavního soudu, který odmítl zrušit úplný zákaz kouření ve veřejných prostorech a v zákoně provedl jen dílčí škrty.

Senátorský návrh počítá s tím, že by v restauracích mohli jejich majitelé obnovit kuřácké prostory, které by nesměly přesáhnout 30 procent celkové plochy. Vnášení jídel nebo vstup mladistvých do těchto prostor by mělo být podle novely nově přestupkem. Autoři předlohy také chtějí, aby se zákaz nevztahoval na malé bary a pivnice do 80 metrů čtverečních, v nichž se nepodává jídlo.

Předkladatelé novely, mezi nimiž jsou zástupci ODS a STAN, zdůvodnili prolomení zákazu mimo jiné tím, že nevedl k poklesu spotřeby tabákových výrobků či snížení počtu mladých kuřáků. Žádnou statistiku ovšem nepředložili. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na jaře uvedl, že je příliš brzy na posouzení dopadů zákona, který platí od konce loňského května. Podle květnového průzkumu Univerzity Karlovy ve spolupráci s agenturou Ipsos podporuje úplný zákaz kouření 71 procent Čechů. Proti je zbytek, rozhodně ho odmítá 12 procent lidí.

Senátoři chtějí, tak jako u předchozích úprav, zrušit zákaz prodeje alkoholu osobě, která by pak mohla pod jeho vlivem ohrozit zdraví lidí nebo poškodit majetek. „Jde o absurdní přenos odpovědnosti za činnost dospělé osoby na prodávajícího alkoholický nápoj,“ argumentují předkladatelé novely. Ústavní soud ale tuto pasáž v zákoně ponechal.

Reklama

Související témata:

Doporučované