Hlavní obsah

Vrátí se jméno Josef Váňa mezi vítěze? Velká pardubická se musí obejít bez zahraniční konkurence

V Pardubicích se letos uskuteční 128. ročník Velké pardubické.Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Pardubicích je vše připraveno na vrchol tuzemské dostihové sezony. Do 128. ročníku vyběhne 21 koní, jediným zahraničním účastníkem je slovenský hnědák Vajgaros. Největším favoritem je obhájce loňského prvenství No Time To Lose v sedle s Josefem Váňou mladším.

Článek

Ve startovní listině najdeme hned osm zahraničních žokejů, kůň z ciziny je v ní však pouze jeden. „Majitelé a trenéři například z Velké Británie by museli koně připravovat na dva vrcholy během sezony, což je velmi náročné. S dotací pět milionů korun jsme jedním z nejbohatších překážkových dostihů v Evropě, takže o finance zde rozhodně nejde,“ myslí si šéf organizačního týmu Velké pardubické Martin Korba.

„Pro diváky to je určitě zklamání. Zahraniční konkurence by samozřejmě přitáhla ještě větší pozornost, protože všichni se těší na souboje Česko versus cizina,“ dodává poslední šampion Velké pardubické Jan Kratochvíl.

Jak vzpomíná Jan Kratochvíl na loňský ročník, se podívejte ve videu

Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

Po loňském ročníku, kdy se v publiku nad hlavami hemžily deštníky, čekají návštěvníky i účastníky úplně odlišné podmínky. „Extrémní sucho se podepíše na stavu dráhy. I když jsme kropili, jak se dalo, tak se obávám, že to v neděli bude dost prášit. Kdybychom nedodali trati dostatek vody, tak by byla naprosto neregulérní. Pro koně je daleko lepší, když prší a je bláto,“ vysvětluje správce dráhy Jiří Janda.

To diváci si mnou ruce a nedělní návštěva by mohla být rekordní. „Pokud vše vyjde podle plánu a vyplní se slunečná předpověď počasí, tak bych byl spokojený s návštěvou přes 25 tisíc fanoušků,“ přeje si Martin Korba.

Poslední úpravy sázkových kurzů favorizují na vítězství v hlavním dostihu loňského vítěze No Time To Lose. V jeho sedle se místo zraněného Jana Kratochvíla představí Josef Váňa mladší, který na premiérový triumf ve Velké pardubické stále čeká. Proslulý dostih však pamatuje nejedno překvapení a už mnohokrát byli diváci svědky napínavých dostihů s překvapivými vítězi. Dočkají se dalšího i tentokrát? Hlavní dostih začíná v Pardubicích v neděli v 16:40.

Reklama

Související témata:

Doporučované