Hlavní obsah

Vrátí se uprchlíci do svých domovů, až padne Islámský stát?

Svět bez obalu: Blízký východ, místo, kde vzniklo křesťanství, křesťané opouštějí.

 

Reklama

Ze všech měst, které obsadil Islámský stát, byly vyhnány náboženské minority. Například křesťané byli vypuzeni z domovů, kde jejich předci žili více než dva tisíce let.

Článek

Odhaduje se, že kvůli postupnému rozšiřování oblastí ovládaných Islámským státem muselo ze svých domovů utéct už okolo 450 tisíc syrských křesťanů.

Zahraniční komentátor Hospodářských novin Marek Hudema se domnívá, že se tito lidé už nebudou chtít do svých domovů vrátit.

Blízký východ, místo, kde vzniklo křesťanství, nyní křesťané opouštějí. V Iráku žilo před americkou invazí v roce 2003 asi 1,5 milionu křesťanů různých vyznání. Dnes jich zde zůstalo méně než půl milionu.

A podle některých odborníků je pravděpodobné, že v Iráku nezůstane do pěti let jediný křesťan. A dokonce i v těch zemích na Blízkém východě, kde se zdá soužití křesťanů s většinovou muslimskou populací stále ještě bezproblémové, se v posledních letech objevilo mezi vyznavači jednotlivých náboženství obrovské odcizení přerůstající v nedůvěru a nenávist. Podrobnosti v pořadu Svět bez obalu Milana Šímy.

Reklama

Doporučované