Hlavní obsah

Vratislav Kulhánek chce na Hrad, souzní s odpůrci migrace. „Islámu je demokracie cizí," říká

Výzva Zuzany Kubátové: „Islámu je demokracie cizí," tvrdí prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Bývalý šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek vstoupil do boje o prezidentský úřad. Kandidovat chce za novou stranu Občanská demokratická aliance (ODA), za níž stojí podnikatel Pavel Sehnal.

Článek

Kulhánek začíná sbírat 50 tisíc podpisů na svou podporu. Pokud se mu to podaří, může se nechat zaregistrovat jako oficiální prezidentský kandidát.

Nová strana ODA, která za ním stojí, je projektem milionáře Pavla Sehnala. Ten buduje nový subjekt pod značkou dnes již zaniklé pravicové partaje, jež hrála v 90. letech na české politické scéně výraznou roli.

O Kulhánka měly zájem i jiné, zavedenější strany. Proč se nakonec domluvil se začínajícím politikem Sehnalem? „ODA mi vždy konvenovala. Zašla sice na úbytě, ale nebyly s ní spojeny žádné skandály. A její politici zázračně nezbohatli,“ říká bývalý šéf Škodovky v rozhovoru pro Seznam.

O Kulhánka už měly dříve zájem jiné politické strany, včetně Babišova hnutí ANO. Dosud nabídky na kandidaturu do Parlamentu odmítal. „Měl jsem svou firmu, říkal jsem si, že u podnikání nějakou dobu ještě vydržím,“ vysvětluje.

Babiše v parlamentních volbách dříve volil. Dnes přiznává, že je k němu kritický, ale některé Babišovy kroky v politice podle něj mají hlavu a patu. Zatímco Babiše hodnotí Kulhánek celkem pozitivně, proti svému potenciálnímu soupeři Miloši Zemanovi se v rozhovoru velmi ostře vymezil.

Kdo podle Kulhánka může za „hrubnutí“ české společnosti, jak hodnotí současnou vládu a proč varuje před „islamizací Evropy“? Pusťte si Výzvu Zuzany Kubátové v úvodu tohoto textu.

Agentura Median: Sedm měsíců před příští přímou volbou prezidenta se Miloši Zemanovi ukazuje velmi těžký soupeř. Kdyby se volilo nyní, je akademik Jiří Drahoš dokonce favoritem volby. Za tři měsíce od ohlášení kandidatury jeho podpora mezi voliči znatelně stoupla.Video: Jindřich šídlo

Reklama

Doporučované