Hlavní obsah

Vrátit Říp Česku a mladým dostupné bydlení. Co chtějí mladí kandidáti?

Mladí politici se shodují na jednom tématu – chtějí dostupné bydlení pro své vrstevníky.

Reklama

U nejmladších kandidátů v říjnových volbách rezonuje téma klimatické změny nebo dostupného bydlení. Mladí politici sice vědí, že nejspíš nebudou zvoleni, ale kladou si za cíl dostat k urnám prvovoliče.

Článek

Do Poslanecké sněmovny se letos chce dostat celkem 5 258 kandidátů, přičemž jejich průměrný věk je bezmála 49 let. Nejčastěji kandiduje 48 letý muž, žen je na kandidátkách přes 1 700. Nejstarším kandidátům je devadesát let.

Již tradičně nejméně zastoupenou skupinou kandidátů jsou mladí lidé pod třicet let, těch je napříč kandidátkami sedm procent. Nejmladším kandidátům je 21 let a je jich celkem 19 napříč stranami.

Proč se rozhodli kandidovat? Co chtějí hlásat v kampani? Seznam Zprávy mluvily s pěti nejmladšími kandidáty napříč stranami, které mají podle průzkumů šanci dostat se do Sněmovny. Shodují se, že nemají velké naděje na úspěch, chtějí ale k volbám a politice přitáhnout své vrstevníky.

„Nechci jen nadávat“

„Chtěla bych něco změnit a být na něco pyšná, ne jenom sedět doma a nadávat na všechno,“ odůvodňuje svou kandidaturu za Přísahu Karolína Žďárská. Tuto rodačku ze Kbelan najdete na patnáctém místě plzeňské kandidátky bývalého elitního policisty Roberta Šlachty.

A proč Šlachta? „Líbí se mi, jak zapůsobil na lidi, jakou má kampaň, tak jsem se zapojila nejdříve do roznášení novin. Je to inspirující člověk,“ chválí si mladá politička lídra strany. Nejde jí však o zvolení, což ji mimochodem spojuje i s ostatními mladými kandidáty. „Mně o zvolení zatím nejde, uvědomuji si, že jsem mladá a cesta k úspěchu – hlavně v politice – je dlouhá,“ říká Žďárská.

Mladý lidovec chce chránit klima

Středočeský lidovec Jiří Baňka, který má šestnácté místo na středočeské kandidátce koalice Spolu to vidí podobně. „Samozřejmě rád bych se dostal do Sněmovny, ale musím respektovat realitu. Koalice Spolu asi šestnáct křesel ve Středočeském kraji nezíská,“ připouští student ze Slaného.

Baňka, který se označuje za proevropského pravicového konzervativce, by chtěl, aby stát razil rozumnou zelenou politiku. „Neměli bychom se tvářit, že se okolo nás nedějí změny v přírodě. Krajinu okolo nás bychom měli našim dětem do budoucna zanechat ve stejném, ideálně lepším stavu, než jsme ji dostali od našich rodičů,“ popisuje svou programovou prioritu.

Pirát proti dětským exekucím

Železnobrodský Pirát Miloslav Kafka to vidí podobně. „Jsme střechou Evropy a musíme se soustředit na to, aby naše krajina nestrádala. Co si budeme říkat, nejsme v dobrém stavu a i u nás se ve velkém projevuje globální klimatická změna,“ líčí šestnáctý kandidát koalice Pirátů a Starostů v Libereckém kraji.

Zmiňuje i další programové body, ze všeho nejvíc mluví o tématu dětských exekucí a dostupného sociálního bydlení.

„Nájemce má mít větší práva než pronajímatel“

Na tom se shoduje s jihomoravským sociálním demokratem Janem Procházkou.

„Pokud si člověk, student, chce pořídit vlastní bydlení nebo alespoň podnájem, zjišťuje, že je často drahé nebo v nevyhovujícím stavu. Je potřebné nastavit pravidla bydlení tak, aby nájemce měl větší práva než pronajímatel a aby se nekupily jednoroční smlouvy. Je také potřebné, aby existovalo zastropování nájmu, aby bylo určeno, do jaké výše se smějí nájmy zvedat,“ říká Procházka.

Ten se po roztržce v brněnské buňce ČSSD a odchodu několika členů strany na protest proti současnému lídrovi Romanu Onderkovi posunul o čtrnáct míst výš na 20. pozici. „Nemyslím si, že mi to pomohlo, spíš naopak. Chtěl jsem být poslední na kandidátce, teď jsem někde ve středu,“ uvádí student politologie z Masarykovy univerzity. Fakt, že se posunul na kandidátce výš, nevnímá jako profit.

Foto: Tomáš Svoboda

Jan Procházka (vpravo) na tiskové konferenci volebního lídra Romana Onderky.

Specifickou motivaci ke kandidatuře měl mladý farmář a komunista Filip Toráč, který je osmý na královéhradecké kandidátce KSČM. Rozhodl se kandidovat proto, že mu prý není lhostejný osud České republiky. „Nenecháme současné politiky všechno rozkrádat a rozprodávat. Myslím si, že je načase udělat těmto politikům přítrž. Naše země už vlastně není pomalu ani naše – nepatří nám už ani hora Říp (pozemky dostali v restituci Lobkowiczové – pozn. red.). Kvůli tomu kandiduji, aby se nám vše, co bylo naše, vrátilo a ten drobek, co je ještě náš, nám zůstal,“ popsal mladý komunista.

Téma nedostatkového bydlení pro mladé u něj rezonuje podobně jako u ostatních. „Chci podpořit všechny iniciativy, které povedou k dostatečné výstavbě státních, obecních nebo družstevních bytů tak, aby byly dostupné pro všechny občany, kteří nemají dostatečné příjmy pro získání hypotéky nebo na výstavbu či zakoupení vlastního bydlení. Aby nechyběly zejména startovací byty pro mladé,“ říká člen KSČM.

A jak se ke komunistům dostal? Může za to europoslankyně Kateřina Konečná. „Doteď si pamatuji, jak se paní Konečná prala za letiště v Ostravě. Chtěli z něj udělat – tuším – 801. leteckou základnu USA, což ona nechtěla. Tehdy jsem si řekl, že má stejný názor jako já,“ uvádí obyvatel Dobrého v okresu Rychnov nad Kněžnou.

Žďárská z Přísahy plánuje oslovovat své přátele letáky, na nichž budou programové body Přísahy. „Mám hodně známých ve svém věku. Na letácích budou body jako ‚Chceme férový a přátelský stát‘, nebo ‚Chceme prošetření covidových zakázek‘ a výzva, že pokud s tím souhlasí, ať nás přijdou volit,“ uvádí jedenadvacetiletá pojišťovací agentka.

Lidovec Baňka plánuje poukázat na problémy svých vrstevníků. „Nebudu si nic nalhávat, ve Sněmovně nebude dost poslanců pod třicet let, aby reprezentovali ty dva miliony voličů ve stejné věkové kategorii. Ale i teď, v době covidové, se ukázalo, že na to, aby byly slyšet hlasy mladých lidí, potřebujeme mít mladé poslance. Padesátiletý politik bude stěží zastupovat třeba osmnáctiletého občana,“ tvrdí.

Podle něj mohou prvovoliči pochopit, že když si zvolí poslance ve stejné věkové kategorii, budou mít větší šanci, že bude jejich hlas ve Sněmovně slyšet.

Reklama

Doporučované