Hlavní obsah

Vraťte originál ztraceného Čtyřlístku, vyzývá autor legendárního komiksu

Dvě minuty z Výzvy s J. Němečkem: O ztraceném originálu dílu Černá sobota.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaroslav Němeček kreslí příběhy postaviček z Třeskoprsk už padesát let. Už se ale moc neví, že pro rakouský Retz vytvořil kašnu a sochu. Věnoval se i keramice a kvůli jedné takové zakázce se ztratil originál příběhu Černá sobota.

Článek

„V Německu jsem pracoval na zakázce ve školce, kde se sestavovaly keramické sloupy s pohádkovými motivy. Čtyřlístek ale musel vyjít podle plánu a já večer po práci kreslil, místo, abych šel do hospody,“ vzpomíná na začátek osmdesátých let, kdy nebylo jednoduché přes hranice něco dostat.

Když dokončil díl Čtyřlístku nazvaný Černá sobota, musel ho poslat z Německa do Prahy k vydání a rozhodl se, že k tomu využije řidiče kamionu.

Celý pořad Výzva s Jaroslavem Němečkem:

Výzva s J. Němečkem: Proč mají postavy Čtyřlístku čtyři prsty? A jak komiks málem přestal vycházet.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

„On se na hranici asi bál. Nevěděl, co těch deset nakreslených stránek je, jestli to není provokace, takže to předal celníkům,“ vzpomíná Němeček na dobu komunistické normalizace.

Nedošlo mu, že je zrovna výročí invaze vojáků Varšavské smlouvy do Československa a že policii může být podezřelý název Čtyřlístku, který mířil do Prahy. „Jmenovalo se to Černá sobota a bylo to 21. srpna. Takže to zachytit museli. Nakonec to prošlo, ale ten Čtyřlístek se ztratil. Jestli to někdo máte, tak to koukejte vrátit,“ vybízí ve Výzvě Němeček.

Černá sobota nakonec v roce 1981 vyšla, ale Němeček musel celý příběh namalovat znovu.

Jak dlouho trvá Jaroslavu Němečkovi nakreslit Myšpulína:

Jak dlouho trvá nakreslit Myšpulína?Video: Jakub Bernáth, Seznam Zprávy

Přestože jeden z vrcholů popularity Čtyřlístek zažíval právě za socialismu, hrozilo i to, že nebude moct vycházet, protože nakladatelství Orbis nemělo dost papíru. Jaroslav Němeček ve Výzvě vysvětluje i to, jak vznikly jednotlivé postavy, jejich jména, jak těžké je konkurovat moderním komiksům a jak vznikal nový film Velké dobrodružství Čtyřlístku, který je právě v kinech.

Reklama

Související témata:

Doporučované