Hlavní obsah

Vražda bosse podsvětí z roku 1996 potrestána nebude. Soud vynesl osvobozující rozsudek

Soud vynesl rozsudek v případu vraždy šéfa podsvětí Antonína Běly.

 

Reklama

Antonína Bělu zastřelilo komando ozbrojenců v jeho vile v Úvalech u Prahy v dubnu 1996. Zločin se tehdy zdál neřešitelný a policie jeho vyšetřování nakonec odložila. Vrátila se ale k němu po necelých dvaceti letech, těsně před promlčecí lhůtou vraždy.

Článek

Krajský soud v Praze zprostil obžaloby Pavla Šrytra, někdejšího policistu a později ochránce bosse pražského podsvětí Antonína Běly. Šrytr spolu s dalším obžalovaným Jánem Kacou byli souzeni právě kvůli vraždě Běly z roku 1996.

Obžalovaní dlouhodobě vinu odmítají. Zproštění obžaloby navrhli i jejich advokáti.

Případ je starý dvě desítky let, ale speciální policejní tým na začátku roku 2016 začal znovu vyslýchat všechny svědky. A někteří řekli věci, které se o dvacet let dříve říct báli.

Podívejte se, jak to vypadalo v soudní síni při dnešním jednání:

Vražda bosse podsvětí z roku 1996 potrestána nebude.Video: Kamila Bejlková

Na základě získaných informací nakonec policie jen pár dní před uplynutím promlčecí lhůty obvinila Pavla Šrytra a Jána Kaca, oba bývalé policisty. Ti kdysi pracovali u policejního Útvaru rychlého nasazení. Oba ale po revoluci z této speciální policejní jednotky odešli.

Šrytr pracoval pro Bělu

Pavel Šrytr přitom v první polovině devadesátých let začal pracovat právě pro Antonína Bělu. V jeho vile dokonce nějakou dobu i bydlel. Manželka zavražděného Běly i jeho syn říkají, že Šrytr se tehdy stal plnohodnotným členem jejich rodiny. Věděl o nich vše, včetně toho, kde mají schované peníze.

To byl také jeden z důvodů, proč ho od začátku podezřívali, že se na vraždě podílel. Ozbrojené komando se totiž do vily dostalo bez jakéhokoliv násilí. A jeho členové se ve vile dobře vyznali. Bez problémů našli i uschované peníze. Neútočil na ně přitom ani pes Bělových, který Šrytra dobře znal. A jedna z žen, které byly přímými svědkyněmi vraždy, podle svého svědectví Šrytra poznala. Jenže toto svědectví, které původně řekla policistům i v přítomnosti soudce, nakonec odvolala. Policisté jsou přesvědčeni, že jí někdo vyhrožoval.

Každopádně mnoho důkazů proti Šrytrovi před Krajským soudem v Praze nezaznělo. K závěru, že jich není dostatek, dospěla i státní zástupkyně. Sama minulý týden navrhla soudu, aby obžalované zprostil viny.

Policisté přitom doufali, že Šrytr je dovede i k vyřešení další záhadné vraždy. Domnívají se totiž, že ví, kdo zastřelil Františka Mrázka, dalšího šéfa podsvětí, pro kterého Šrytr také pracoval.

Reklama

Doporučované