Hlavní obsah

Vražda Čecha v Bulharsku zůstává deset let poté bez trestu. Může za to česká justice?

Záhady Josefa Klímy: Případ vraždy českého podnikatele v Bulharsku není vyřešen ani deset let poté. Proč?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od chvíle, kdy byl v bulharských horách poblíž metropole Sofie zavražděn český stavební inženýr Libor Mirovský, uběhlo už deset let. Vrah střílel na jistotu, pět ran do zad. Mrtvé tělo pak zcela náhodně našel sběrač lesních šípků pohozené ve křoví. Po zavražděném zůstaly v Čechách dvě děti a rodina, která stále marně čeká, až bude smrt jejich blízkého potrestána.

Článek

„Pokud by se ten případ nakonec nedostal k soudu, vnímala bych to tak, že totálně selhaly české státní orgány. Které prostě nejsou schopny ochránit svoje občany,“ říká sestra zavražděného Petra Mirovská.

Z vraždy byl několik týdnů po nálezu těla obviněn bulharskou policií jistý Nikola Molčan, Čech s bulharskými kořeny, který společně s Mirovským rozjel na pobřeží Černého moře výstavbu apartmánového komplexu pro turisty.

Při vyšetřování pomohli i čeští policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kteří zajistili pravděpodobně klíčový důkaz. Molčan se totiž snažil v době, kdy byl Mirovský už po smrti, vyvolat dojem, že v pořádku odcestoval domů do Česka.

„Kriminalisté bývalého ÚOOZ identifikovali osobu, která měla do České republiky dopravit mobilní telefon a SIM kartu zavražděného muže. Tyto věci měla tato osoba předat další osobě, kdy tato další osoba následně na základě instrukcí měla poslat SMS zprávu blízkému muži zavražděného, kdy tato SMS zpráva měla vyvolat dojem, že zavražděný muž je zpátky v ČR, že je v pořádku,“ popisuje mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej okolnosti vyšetřování v roce 2009. „Následně kriminalisté zjistili, kde se nachází tento mobilní telefon – bylo to v jednom pražském kanálu – a tento mobil samozřejmě zajistili,“ doplňuje Ibehej.

Mirovského společník Nikola Molčan byl na základě tohoto (i řady dalších důkazů) umístěn v Bulharsku do vazby. Jenže tam pobyl jen 14 dnů a soud ho propustil. V tu chvíli se rodina zavražděného začala obávat o spravedlivý průběh vyšetřování.

Bulharsko bylo tou dobu terčem ostré kritiky Evropské komise v souvislosti s korupcí ve státní správě i justici a Nikola Molčan měl v Bulharsku kontakty do vysokých politických pater.

Rodina se tehdy obrátila o pomoc na tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který se chystal na pracovní jednání se svým bulharským protějškem. Pospíšil pak skutečně o tomto případu s bulharskou stranou jednal. A protože oběť i podezřelý z vraždy byli občané českého státu, Bulhaři dokonce souhlasili s tím, že by celé vyšetřování předali do Čech.

„My jsme měli příslib od bulharské strany, že by s tím v takovém případě souhlasili. Bohužel pak došlo k něčemu, čemu moc nerozumím, kdy české Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) řeklo, že neshledává důvody pro to, aby tuto kauzu vyšetřovaly české orgány. A je třeba říci, že takto nepřímo NSZ přispělo k tomu, že tato věc není dodneška vyřešena,“ říká k tomu dnes Jiří Pospíšil.

Proč česká justice případ odmítla převzít? A proč po 10 letech nebyl bulharský soudní systém schopen obviněného Molčana dostat před soud na lavici obžalovaných?

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované